Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wlz zorg thuis

Wlz zorg

10 Misvattingen over het PersoonsGebonden Budget (PGB) / Wlz zorg

wlz zorg
1. Ik heb niet langer de mogelijkheid om voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) te kiezen als ik straks onder de Wlz val: Onjuist

wlz zorg. Ook in de Wlz is een PGB mogelijk. Het PGB heeft een wettelijke basis in de Wlz. De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van het PGB. Cliënten die kiezen voor een PGB, krijgen het PGB toegewezen van het zorgkantoor. Het zorgkantoor doet nog wel een beoordeling om te bezien of een PGB in de specifieke situatie van de cliënt mogelijk is. Niet alle zorgprofielen komen in aanmerking voor een PGB.

Het PGB bestaat uit een trekkingsrecht. Dit houdt in dat PGB-houders het PGB-budget niet meer op hun eigen rekening ontvangen. In plaats daarvan beheert de Sociale Verzekeringsbank het PGB en zorgt voor alle betalingen. Meer informatie over het trekkingsrecht staat op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Meer informatie over een PGB staat op de site van Per Saldo.


Vrije keuze PersoonsGebonden Budget (PGB) 


2. Ik moet kiezen tussen een Persoonsgebonden Budget (PGB) óf Zorg in Natura (ZIN): Onjuist
Ook in de Wlz kunnen cliënten ZIN en PGB combineren. Dat kan door een zogenaamd Modulair Pakket Thuis (MPT). De nieuwe Wlz kent naast drie leveringsvormen voor cliënten die hun zorg thuis willen ontvangen in plaats van in een instelling.

De vormen zijn: 1) Volledig Pakket thuis (VPT) 2) Persoonsgebonden budget (PGB) 3) Modulair Pakket thuis (MPT) Met het MPT is een combinatie tussen ZIN en PGB mogelijk en kunnen verschillende aanbieders de zorg leveren. Een MPT is geschikt voor cliënten die niet het volledige zorgaanbod van een instelling nodig hebben of de zorg niet geheel zelf via een PGB willen organiseren.


Opname in verpleeginstelling niet verplicht

3. Als ik zorg onder de Wlz ontvang, moet ik opgenomen worden in een instelling: Onjuist
Cliënten die zorg uit de Wlz ontvangen, kunnen deze zorg onder voorwaarden ook thuis ontvangen. Bijvoorbeeld door een Volledig Pakket Thuis (VPT), Modulair Pakket Thuis (MPT) of Persoonsgebonden Budget (PGB).

Cliënten die onder de Wlz vallen, hoeven dus niet per se in een instelling te wonen.

 

24 uurs thuiszorg


4. De indicatiestelling in de Wlz wordt strenger; Onjuist
Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) stelt vast of een cliënt aan de toegangscriteria voor de Wlz voldoet. Een belangrijke voorwaarde voor langdurige zorg uit de Wlz is een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. Deze voorwaarde wordt strikt gehanteerd bij het beoordelen of een cliënt wel of geen toegang tot de Wlz krijgt.  Indien mensen wel een zorgvraag hebben, maar geen blijvende behoefte aan toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid, kunnen voor hun zorg en ondersteuning terecht bij de Wmo (gemeente) of Zvw (Zorgverzekeraar). Daarnaast stelt het CIZ vast in welk inhoudelijk zorgprofiel de cliënt het beste past. Aan de hand van het indicatiebesluit maakt de cliënt of zijn vertegenwoordiger met de aanbieder afspraken over de zorg, die worden vastgelegd in het zorgplan. Er is dus geen sprake meer van een vastgesteld aantal uur.


Client / zorgvrager staat centraal / Zorg op maat

5. De zorgaanbieder bepaalt welke zorg ik krijg in de Wlz. : Onjuist

De zorg die de aanbieder levert, wordt nooit zonder overleg met de cliënt bepaald. De zorgaanbieder en de cliënt gaan samen in gesprek over de benodigde zorg en ondersteuning. Dit wordt dus in samenspraak met de cliënt bepaald en vervolgens vastgelegd in een zorgplan. Om te komen tot afspraken met de zorgverlener, kan de cliënt ondersteuning krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Cliënten hebben in de Wlz niet langer ‘recht op een x aantal uren zorg’, maar op zorg en ondersteuning die bij hun specifieke situatie past.


Herindicatie indien de situatie verslechterd 


6Als ik straks een Wlz zorg indicatie voor onbepaalde tijd heb, kan ik nooit meer een herindicatie aanvragen; Onjuist
Cliënten kunnen altijd een herindicatie aanvragen als de zorgvraag/zorgintensiteit is gewijzigd. Ook in de Wlz blijft deze mogelijkheid bestaan. De toegang tot de Wlz zorg wordt dan niet beoordeeld, maar wel het best passende profiel.

 

7.Cliënten die nu niet naar de Wlz gaan, maar bijvoorbeeld bij de Wmo terechtkomen, kunnen nooit meer in de Wlz terechtkomen; Onjuist

Cliënten die gebruik gaan maken van zorg en ondersteuning uit de Wmo, Zvw of Jeugdwet kunnen als hun situatie wijzigt alsnog een beroep doen op de Wlz. Cliënten kunnen altijd een indicatieaanvraag doen bij het CIZ, om te bezien of zij voor de Wlz in aanmerking komen. Het CIZ bekijkt dan of toegang tot de Wlz aan de orde is.  

 

Wlz ook voor Geestelijke Gezondheidszorg


8. De Wlz zorg is alleen voor ouderen en gehandicapten en niet voor cliënten met GGZ problemen: Onjuist
Ook mensen met langdurige psychische problemen kunnen een beroep doen op de Wlz. Idicaties gaan in per 1 januari 2021.  Voor cliënten die op 01-01-2015 een GGZ-B indicatie hebben, geldt dat zij doorstromen naar de Wlz met een maximale looptijd van de indicatie van drie jaar (dus tot 31-12-2017). Daarmee houden zij dezelfde zorg en rechten als zij nu hebben. Per 01-01-2015 kunnen nieuwe cliënten die denken dat zij in aanmerking komen voor toegang tot de wlz zorg een indicatieaanvraag doen bij het CIZ. Voor cliënten die op 01-01-2015 een geldige GGZ-C indicatie hebben, geldt dat zij recht houden op verblijf in een instelling tot aan het eind van de looptijd van de indicatie of tot maximaal 01-01-2020 (vijf jaar). Deze cliënten vallen per 01-01-2015 onder de Wmo 2015. De gemeente is per 2015 verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning voor mensen die nu een GGZ-C indicatie hebben.


9Uitstroom uit de Wlz is niet mogelijk; Onjuist

Cliënten kunnen wel degelijk uitstromen uit de wlz zorg.  Omdat hun zorgsituatie bijvoorbeeld (onverwacht) verbetert. Voor cliënten die uitstromen geldt dat in hun specifieke situatie wordt gekeken naar welke zorg en ondersteuning zij wel nodig hebben. Deze wordt dan bijvoorbeeld geleverd door de Wmo of de Zvw.

 

Wlz zorg / 24 uurs particuliere zorg thuis 

10. Een Wlz zorg indicatie vergoed 24 uurs een op een - zorg thuis; Onjuist

Een indicatie voor verblijf zorg / wlz zorg geeft aan dat er een 24 uurszorg behoefte is. 24 uurszorg betekent dat er 24 uur per dag een zorgverlener in directe nabijheid moet zijn. De budgetten voor 24 uurszorg zijn berekend op de 24 uurszorg in een zorginstelling. Deze zorg in een instelling wordt nooit een ( zorgverlener) op een ( zorgvrager) verleend. In een instelling wordt door een zorgverlener zorg verleend aan meerdere zorgvragers die in een instelling wonen. Bij een op een particuliere 24 uurszorg thuis is er continue een zorgverlener aanwezig die de zorg alleen aan u verleend. 

24 uurszorg kan nodig zijn indien er sprake is van onplanbare zorg. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld dementie ( dwaalgedrag, zelfzorgtekort ) of fysieke klachten ( veel valgevaar of zelfzorgtekort ) .