Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Veel zorgverleners verkiezen zzp’er-schap boven werken in loondienst

Minister Helder (VWS) informeert de Tweede Kamer over Hoofdlijnenbrief Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg

In hoofdlijnen wil de minister minder zzp'ers in de zorg en wil ze deze zzp'ers weer terug in loondienst laten werken. Op die manier wil de overheid de arbeidstekorten in de zorg oplossen. Een andere reden is een reduceren van de kosten voor de zorg. Letterlijk geeft de minister aan;

"Het aanpassen aan wat kan betekent in de praktijk dat we zorg en welzijn anders zullen moeten gaan organiseren. Om de gezondheidszorg de komende jaren toekomstbestendig te maken en te houden zullen we andere werkvormen binnen zorg en welzijn moeten gaan realiseren. Werkvormen waarbij regionaal gedeeld werkgeverschap, zorgverlening door de inzet van werkdruk verlagende technologie en behoud van zorgmedewerkers centraal staat. De komende kabinetsperiode vertalen we de rem op de zorguitgaven naar rato naar een rem op de groei van het aantal banen in de zorg. Dat betekent dat er over de periode 2022-2025 in plaats van een groei van het aantal banen met ongeveer 140.000 een groei van ongeveer 110.000 mogelijk is, oftewel ongeveer 30.000 minder meer banen in zorg en welzijn. Het kabinet acht dit een meer realistisch perspectief."
 

Waarom kiest de zzp'er in de zorg voor zelfstandig ondernemerschap boven werken in loondienst?

Onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor Statistiek wijst uit dat veel verzorgenden en verpleegkundigen hun vaste dienstverband opzeggen om het werk als zelfstandige in de zorg voort te kunnen zetten. In Nederland werkten in 2020 circa 1,4 miljoen mensen in de sector zorg en welzijn. Het gaat om werknemers en zelfstandigen met een hoofdbaan bijvoorbeeld als medisch specialist, pedagogisch medewerker, verpleegkundige of verzorgende, die werken in het ziekenhuis of verpleeghuis, in de wijkverpleging, de thuiszorg, de kinderopvang of de jeugdzorg. Dit zijn niet enkel mensen die aan het bed werken, maar ook mensen die administratieve taken verrichten om de zorg mogelijk te maken.

Daarmee vormen zij ongeveer 1 op de 6 werkenden. Zorg en welzijn is daarmee een van de grootste werkgevers van Nederland. Tegelijkertijd kampt de zorgsector met personeelstekorten en neemt de vraag naar voldoende opgeleid zorgpersoneel de komende jaren naar verwachting alleen maar toe. In 2020 waren dit 1,42 miljoen banen. Bron: CBS

De werknemers in deze sector zijn gemiddeld net wat ouder dan in de rest van de Nederlandse arbeidsmarkt. In de verpleging, verzorging en thuiszorg werken juist relatief veel oudere zorgverleners. Veel oudere medewerkers zijn ook erg trouw aan hun cliënten en wisselen niet snel van baan.

Nederland telde in 2020 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel ( zzp’ers ). Hun aantal is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Ze zijn relatief vaak 45-plus en het aantal mannen dat zzp’er is ligt hoger dan het aantal vrouwen. Een uitzondering hierop is de zzp'er in de zorg en dan met name in de thuiszorg. Hier zien we dat met name de vrouwen hun werk voortzetten als zzp’er in de zorg.  Zo’n werkt 85 procent van de zzp’ers als verzorgende of verpleegkundige. De meeste van hen werken in de thuiszorg blijkt na intern onderzoek door Verpleeg Collectief.

Zzp'er in de zorg
 

Redenen voor de Zzp'er in de zorg

In het algemeen zijn er een aantal hoofdredenen waarom zzp’ers kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.

Bron CBS.
 

De belangrijkste redenen om te kiezen voor zzp'er schap in de zorg zijn: 

  • Het zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken
  • Het niet ( meer ) onder een baas willen werken
  • Ze hebben altijd al als zelfstandige willen werken
  • Het beter kunnen combineren van werk en privé.
  • Te hoge werkdruk bij baan in loondienst

 

Na onderzoek onder zzp’ers bij het Verpleeg Collectief werd door hen aangegeven dat ze gekozen hebben voor zelfstandig ondernemerschap omdat:

  • Ik wilde meer tijd en aandacht kunnen besteden aan de cliënt
  • Ik wil mijn eigen tijd kunnen indelen
  • Meer keuze in het soort zorg dat wordt verleend en aan wie
  • Niet meer onder een baas werken
  • Het werk tempo in mijn vorige baan was te hoog
  • Teveel doorgevoerde veranderingen die van bovenaf waren opgelegd.


Het verwachte tekort aan zorgverleners in 2022 wordt geschat op 49.000 mensen. Bron: CBS