Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.


Vandaag is het Wereld Alzheimer dag. De ziekte van Alzheimer en de oorzaak ervan werd voor het eerst beschreven door Alois Alzheimer.
Wat weten we eigenlijk van de ontdekker van deze ziekte die hem zijn naam gaf?

Alois Alzheimer; de ziekte van Alzheimer; dementie 

ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is wellicht wel de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. De tenaamstelling van de ziekte is afkomstig van de ‘ontdekker’ van deze hersenziekte, Alois Alzheimer.

Alois Alzheimer (1864-1915) werd geboren in Duitsland, hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Berlijn en de Universiteit van Tübingen. In 1887 haalde hij zijn medische doctorale graad aan de Universiteit van Würzberg. Al op zijn 23ste haalde hij zijn medische graad.

Hij ging werken in het psychiatrische verpleegtehuis in Frankfurt am Main, waar zijn kennis en interesse in psychiatrie en neuropathologie uitgebreid werd. Dit was mede te danken aan zijn vriendschap met collega Franz Nissl. Hij onderzocht mensen met geheugenproblemen. Zijn collega’s noemen hem de psychiater met de microscoop aangezien hij veel microscopisch onderzoek deed naar de hersenen. Alois Alzheimer was financieel onafhankelijk door een erfenis van zijn vermogende echtgenote. Zij kregen drie kinderen samen, maar helaas overlijdt zij op 41 jarige leeftijd, waardoor Alois Alzheimer zich nog verder richt op het doen van onderzoek.


Onderzoek ziekte van Alzheimer 

Op 25 november 1901 onderzocht Alois Alzheimer de toen 51-jarige vrouw Auguste Deter. Sinds enkele jaren was zij bekend met symptomen van dementie, zoals geheugenverlies, slapeloosheid, achterdocht, verwarring en perioden van afwezigheid.  Alzheimer onderzocht haar en vroeg haar tijdens het onderzoek om haar naam op te schrijven. Dat lukte haar niet, ze was zichzelf verloren, vertelde de vrouw hem.

Alois Alzheimer bleef onderzoek doen naar de casus van Auguste Deter. Hoewel hij in 1902 in een psychiatrisch laboratorium in München ging werken bleef hij betrokken bij Auguste Deter. Geregeld belde hij naar Frankfürt om te horen hoe het met haar ging.

In april 1906 overleed Auguste Deter, Alzheimer wilde de medische gegevens en het brein van de patiënte onderzoeken. Hierin ontdekte hij dat de situatie van Deter gedurende de laatste jaren beduidend was verslechterd. Pathologisch onderzoek wees uit dat er in het brein bepaalde verlammingen en afzetting van plaques in de hersenschors hadden plaats gevonden. Deze symptomen leidde tot de diagnose dat Auguste Deter leed aan een ‘eigenaardige aandoening aan de hersenschors’. Alois Alzheimer presenteerde zijn bevindingen, maar er was weinig interesse voor zijn bevindingen op dat moment.  

Aan de hand van deze casus beschreef Alois Alzheimer meerdere vormen van de ziekte, die elk op andere manieren ontwikkelen in het brein. Als gevolg van zijn beschrijvingen werden er meer gevallen van dementie aangetoond.


De ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd 

Zijn vriend en bekend psychiater Emil Kraepelin noemde in 1910 de ziekte voor het eerst de ziekte van Alzheimer. Later onderzoek toonde aan dat Auguste Deter gen PSEN 1 bezat. Van dit gen is bekend dat het een vorm van de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken die op vroege leeftijd toe uiting komt.

Alois Alzheimer werd zelf niet oud, hij werd ziek tijdens een treinreis en overleed op 51 jarige leeftijd.