Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat is vasculaire dementie? 

Deze dementie is de 2e meest voorkomende vorm van dementie na de Ziekte van Alzheimer. Ongeveer 15 procent van alle dementie gevallen komt door deze vorm van dementie. De meest voorkomende oorzaak is een beroerte.
De dementie komt door het afsterven van bepaalde hersengebieden. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstoorde werking van de bloedtoevoer naar de hersenen. Vaak hebben de patiënten al andere hart- en vaatziekten voordat ze te maken krijgen met vasculaire dementie. Deze vorm van dementie komt meestal voor tussen het 65e en 75e levensjaar.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Afwezigheid
  • Problemen met spraak en geheugen en concentratieproblemen.
  • Zelfzorg tekort
  • Gebrek aan ziekte inzicht
  • Geheugenproblemen
  • Moeite om structuur te brengen in de dag

In vergelijking met Alzheimer patiënten presteren patiënten met deze vorm van dementie in het begin vaak beter op spraak en geheugen, terwijl patiënten met Alzheimer vaak beter presteren met uitvoerende taken. De dementie brengt met zich mee dat er goede en slechte dagen kunnen zijn. conditie, welbevinden of traumatische gebeurtenissen kunnen op de algehele toestand van invloed zijn. Bij de ziekte van Alzheimer is een meer degeneratief. 

Vaak hebben patiënten met deze vorm van dementie al langer last van hart- en vaatziekten. Door problemen met het systeem (bloedvaten) is de kans groter op een beroerte. Na een beroerte kan het enkele maanden duren voordat een eventuele vorm van dementie zich zal openbaren. Mochten de symptomen zich na 3 maanden openbaren dan kunnen we in de meeste gevallen spreken van vasculaire dementie

In de meeste gevallen begint deze vorm van dementie met één of meerdere beroertes. Ook bepaalde vormen van erfelijke aandoeningen of andere problemen met de bloedtoevoer kunnen leiden tot dementie.