Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Hoe vraag ik een PersoonsGebonden Budget (PGB) aan?

Hoe vraag ik een PersoonsGebonden Budget (PGB) aan?


Hoe vraag ik een PersoonsGebonden Budget (PGB) aan? Voor de financiering van zorgkosten kan een Persoonsgebonden Budget (PGB) worden aangevraagd. Vanaf 2015 is het trekkingsrecht van ingegaan, wat inhoudt dat het geldbedrag voor de zorg en begeleiding niet meer rechtstreeks op de rekening van de budgethouder wordt gestort, maar dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) rechtstreeks uitbetaalt aan de zorgverlener.


Om tot deze vorm van financiering te komen dienen de volgende 3 stappen te worden genomen:

Dit neemt gemiddeld 6 weken in beslag.

Een indicatie kan worden afgegeven in een Zorgprofiel voor Langdurige zorg, Wet Langdurige Zorg (Wlz) of een Begeleiding Individueel (BEG IND) via de WMO of indicatie Persoonlijke Verzorging (PV) voor wijkverpleging via de Zorgverzekeraar (ZvW).

Indicaties vanaf een zorgzwaarte ZZP Verpleging en Verzorging 5 vallen onder de Wet Langdurige Zorg. ( vroegere AWBZ)  Een indicatie in een ZZP 5 staat voor beschermd wonen met intensieve dementiezorg.

  • Vervolgens wordt er een budgetplan opgesteld en een aanvraagformulier ingevuld. Met dit budgetplan en aanvraagformulier kan een PGB worden aangevraagd bij het Zorgkantoor.


De documenten die ingevuld moeten worden voor de aanvraag van het PGB is:
 

• Aanvraagformulier PGB ; deze krijgt u thuisgestuurd na de indicatiestelling.

• Budgetplan, in te vullen samen met de cliënt ondersteuner van het Verpleeg Collectief.

• Zorgbeschrijving, opgesteld en ondertekend door wettelijk vertegenwoordiger / budgethouder samen met de zorgverlener.

Zorgovereenkomst, opgesteld en ondertekend door wettelijk vertegenwoordiger en zorgverlener.

 

Na goedkeuring van het zorgkantoor wordt de SVB door het zorgkantoor benaderd en wordt de zorgovereenkomst bevestigd door de SVB.

 

  • Elke maand krijgt de wettelijk vertegenwoordiger / budgethouder een gespecificeerde factuur van de zorgverleners van de verleende zorg, deze wordt opgestuurd naar de SVB. De SVB betaalt vervolgens uit aan de zorgverlener.

 

U kunt zorg particuliere thuiszorg ontvangen via een PGB, ook als er een indicatie is voor opname in een verpleeginstelling. 

Aan het verkrijgen van een PGB zijn enkele voorwaarden verbonden. 

 

De belangrijkste voorwaarden voor een PGB zijn:

  • U vult het aanvraagformulier in en beschrijft in een budgetplan welke zorg u inkoopt en bij welke zorgverlener(s).
  • U sluit met elke zorgverlener een contract af en voegt daar telkens een zorgbeschrijving bij. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de zorgverlener.
  • U mag een vertegenwoordiger aanwijzen die het PGB voor u beheert. Dit is voor sommige zorgprofielen verplicht. Deze vertegenwoordiger, heet ook wel ‘gewaarborgde hulp’. Het kan uw wettelijk vertegenwoordiger zijn, maar ook iemand anders.
  • U mag geen behandeling betalen uit het PGB.

 

Individuele Begeleiding aan huis: pgb uit Wmo

Bij ondersteuning aan huis vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015) kunt u kiezen uit hulp in natura of een PGB. U vraagt het pgb aan bij de gemeente. De SVB betaalt u uit.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • U moet duidelijk aangeven waarom u een PGB wilt. De gemeente kijkt of een PGB bij u past.
  • De gemeente beoordeelt de kwaliteit van de diensten en hulpmiddelen die u inkoopt.
  • Sommige PGB-houders gebruiken het PGB om ondersteuning door het sociale netwerk te betalen. Dat is de hulp die u krijgt van familie, vrienden of buren. Het kan zijn dat uw gemeente daar regels voor maakt.
     

Verpleging en verzorging thuis: PGB uit de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Verpleging en verzorging thuis vallen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze zorg wordt vergoed uit het basispakket. U kunt kiezen voor zorg in natura of onder voorwaarden voor een pgb. U vraagt de PGB aan bij uw zorgverzekeraar.  

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • U beschrijft in een budgetplan welke zorg u met uw pgb inkoopt.
  • U geeft duidelijk aan waarom u een pgb wilt. De verzekeraar kijkt of u aan de gestelde voorwaarden voldoet.
  • De verzekeraar beoordeelt of u in staat bent een pgb te beheren en kwalitatief goede zorg in te kopen.
  • De regels voor het pgb in de Zorgverzekeringswet kunnen verschillen per zorgverzekeraar. U vindt de regels in de polisvoorwaarden.

 

Meer informatie over het PGB kunt u terugvinden op de website van Per Saldo, belangenvereniging voor PGB houders of de website van de Rijksoverheid.