Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte die ontstaat in de hersenen. De symptomen kunnen zich bij iedere persoon met Parkinson anders voordoen. Parkinson treft mensen jong en oud, man en vrouw, maar over het algemeen treft het voornamelijk ouderen tussen de 50 en 70 jaar. Er bestaan ook vele aandoeningen die verwant zijn aan de ziekte van Parkinson. Dit wordt atypisch Parkinsonisme genoemd. Voorbeelden hiervan zijn MSA, PSP, CBG).

de ziekte van Parkinson


Oorzaak van de ziekte van Parkinson

Er wordt veel onderzoek gedaan naar Parkinson en de echte oorzaak is nog niet achterhaald. Wat wel bekend is dat er meerdere factoren een rol spelen en dat een gebrek aan dopamine in de hersenen een groot deel van de problemen veroorzaakt. De dopaminetekort ontstaat doordat de zenuwcellen in de hersen die de dopamine produceren, afsterven. Deze cellen worden wel de zwarte kernen (substantia negra) genoemd. De reden waarom dat gebeurt is niet bekend.


Symptomen ziekte van Parkinson

De diagnose voor de ziekte van Parkinson wordt veelal niet meteen gesteld. Dit komt doordat de symptomen niet meteen als zodanig te duiden zijn. De meest voorkomende symptomen zijn;

  • Tremor (trillen) handen, benen, kin of tong
  • Stijfheid in de spieren
  • Evenwichtsproblemen
  • “freeze” oftewel bevriezen van de benen tijdens het lopen. Het lijkt dan of de voeten zijn vastgeplakt aan de grond.
  • Trager worden van de bewegingen (bradykinesie), startproblemen bij het bewegen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie).
  • Cognitieve problemen, denk aan: trager denken, slaapstoornissen, depressie en stemmingsproblematiek
  • Overig: obstipatie, verminderde reuk, minder emotie in het gezicht, ook wel ‘maskergelaat” genoemd.
  • In een later stadium; dementie 

 

De ziekte van Parkinson kan helaas niet worden genezen, maar er bestaan wel medicijnen die het tekort aan dopamine aanvullen.

Valriscio is ernstig verhoogd bij mensen met de ziekte van Parkinson en door de beperkingen van het bewegingsapparaat vanuit neurologische problemen hebben mensen met deze aandoening veel toezicht en aandacht nodig. Vallen moet worden voorkomen en ook is er continue aandacht nodig om de cognitieve problematiek te ondersteunen dan wel over te nemen bij specifieke handelingen of besluitvorming. Ook troosten en zorg tijdens de onrustige nachten kunnen belangrijk zijn. Zorgverleners van het Verpleeg Collectief verlenen hulp bij de Persoonlijke Verzorging, Medicatie beleid en behoud van mobilitiet.