Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat kun je doen als iemand met dementie medicatie weigert?

Dementie medicatie; Iemand met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie zijn of haar medicijnen laten innemen, kan voor veel zorgverleners een voortdurende uitdaging zijn.

Weigeren om medicijnen te nemen kan een reactie zijn op verwarring of angst voor wat ze wordt gevraagd te doen. Net als het niet aanvaarden van hulp bij de persoonlijke verzorging. Veelal heeft dit te maken met een gebrek aan ziekte inzicht en het niet begrijpen van de situatie.

De oudere kan ook het gevoel hebben dat ze geen controle over hun leven hebben, waardoor ze over het algemeen boos of resistent kunnen worden. Het is belangrijk om de zorgvrager in ieder geval het gevoel van eigenwaarde en regie te laten behouden.

Om deze belangrijke taak gemakkelijker en minder stressvol te maken, hebben we 11 tips om uitdagingen te overwinnen en iemand te kunnen helpen die de ernst van zijn situatie zelf niet inziet.

 dementie medicatie

 

10 tips in de verzorging van iemand met dementie medicatie

 

1. Creëer een rustige en stille omgeving

Als het tijd is voor medicatie, begin dan met een rustige omgeving.

Zorg ervoor dat er geen harde geluiden zijn zoals tv of commotie zoals veel mensen in de buurt. Je kunt ook proberen zachte, rustgevende muziek te spelen.

Als je zelf als zorgverlener rustig blijft, is de kans groot dat ze het kunnen voelen en dat kan ervoor zorgen dat ze geagiteerd raken en minder snel meewerken.

 

2. Wees alert op bijwerkingen of ziekte waardoor ze zich misselijk of ongemakkelijk voelen

Iemand kan weigeren zijn of haar medicijnen in te nemen als ze zich er misselijk of ongemakkelijk door kunnen voelen.

Veel medicijnen veroorzaken vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid, buikpijn, opwinding of duizeligheid en de oudere kan misschien niet vertellen dat er een probleem is.

Als je vermoedt dat dit het probleem kan zijn, overleg dan met de arts over hoe je de situatie kunt verbeteren.

Ze kunnen ook iets anders aan de hand hebben, zoals gebitsproblemen waardoor hun tandvlees of tanden pijn doen, een slecht passend kunstgebit, een urineweginfectie, verkoudheid of griep of keelpijn.

 

3.Stop medicijnen of supplementen die niet absoluut noodzakelijk zijn.

Veel ouderen gebruiken meerdere medicijnen. Soms vergeten artsen regelmatig medicijnen te beoordelen om te zien of ze nog steeds nodig zijn. Medicatie wordt dan onnodig lang gegeven.

Het laatste dat u nodig heeft, is proberen de oudere meer pillen te laten slikken dan absoluut noodzakelijk is.

Praat met hun arts om te zien of medicijnen niet langer nodig zijn en veilig kunnen worden stopgezet.

Minder pillen = minder gedoe over het innemen van dementie medicatie.

 

4. Maak dementie medicatie gemakkelijker in te nemen.

Sommige pillen kunnen te groot zijn en moeilijk door te slikken.

Praat met de arts of apotheker van de oudere om te zien of een van hun medicijnen kan worden veranderd in een vloeibare formule of dat er andere manieren zijn om de medicatie te geven.

 

5. Gebruik korte zinnen en leg niet uit of redeneer niet.

Ga niet verklaren waarom ze de dementie medicatie nodig hebben of leg uit waarom het belangrijk is dat ze hun pillen moeten innemen.

Redeneren met iemand met dementie werkt gewoon niet. Gebruik in plaats daarvan korte, directe zinnen om hen te helpen het doel te bereiken.

Vaak werkt het wel nog goed om dingen zelf voor te doen. Je kunt ze bijvoorbeeld de pil aangeven, laten zien wat je wilt dat ze doen door een zogenaamde pil in jouw eigen mond te stoppen, en geduldig wachten tot ze hun eigen pil in hun mond stoppen, en dan zeggen: 'Grote slok water. ”

 

6. Zoek naar dingen die leed veroorzaken.

Soms kunnen andere dingen over het nemen van medicijnen iemand met Alzheimer of dementie van streek maken.

Ze kunnen bijvoorbeeld van streek raken als ze veel pillendoosjes zien. In die situatie zou je hun medicijnflesjes uit het zicht kunnen houden en alleen de pillen tevoorschijn halen die ze op dat moment nodig hebben.

Evenzo, als het zien van alle pillen die ze moeten innemen hen angstig maakt, zou je ze slechts één pil per keer kunnen geven en de rest uit het zicht houden.

 

7. Forceer het niet, probeer het over 10-15 minuten opnieuw.

Soms kun je niets zeggen of doen om de oudere zijn dementie medicatie te laten innemen.

Als dat gebeurt, probeer het dan niet te forceren. Laat ze even met rust, zodat jullie allebei kunnen kalmeren. Probeer het over 15 minuten (of zo) nog een keer. In de particuliere thuiszorg heb je voldoende tijd om het op een ander tijdstip weer te proberen. Uiteraard is het voor medicatie die op vaste tijdstippen wordt gegeven wel noodzakelijk dat dit binnen een bepaalde tijd wel gebeurt.

 

8. Zoek het juiste moment van de dag.

Mensen met dementie hebben vaak 'goede' en 'slechte' momenten van de dag. Proberen medicijnen te geven tijdens een van hun slechte tijden zal waarschijnlijk niet werken.

Als de oudere bijvoorbeeld vaak symptomen van sundowning krijgt, vermijd dan het toedienen van medicijnen in de late namiddag of avond, tenzij de arts dit om een ​​belangrijke medische reden absoluut vereist.

Denk na over de tijden van de dag waarop ze in de beste stemming zijn en pas hun medicatieschema aan om aan die tijden te voldoen.

Voordat je wijzigingen aanbrengt in hun medicatieschema, moet je natuurlijk met hun arts overleggen om er zeker van te zijn dat het nieuwe schema dat u wilt gebruiken veilig is en geen problemen zal veroorzaken.

 

9. Houd vast aan een dagelijkse routine.

Een dagelijkse routine kan wonderen doen voor iemand met dementie.

Met een regelmatig schema voor het innemen van medicijnen, zal de oudere er waarschijnlijk aan wennen en na verloop van tijd coöperatiever worden.

Geef ze hun pillen elke dag op hetzelfde tijdstip. Doe het op dezelfde plek, zoals wanneer ze ontspannen in hun favoriete stoel, en gebruik dezelfde beker voor water.

Voor sommige mensen werkt het goed om medicatie onderdeel te maken van hun routine na de maaltijd, omdat ze nog steeds in de 'eetmodus' zijn.

 

10. Bied iets lekkers aan.

 Je zou kunnen overwegen om iets lekkers aan te bieden als beloning voor het innemen van hun medicatie. Leg bijvoorbeeld een klein stukje chocolade voor de oudere en zeg dat het hun traktatie is nadat ze hun pillen op hebben.

Het kan zelfs helpen om de bittere smaak die het medicijn achterlaat weg te nemen en iets positiefs te associëren met het innemen van medicijnen.