Communicatie tips Dementie
Communicatie tips Dementie; Dementie 10 tips om goed te communiceren
Communicatie tips Dementie; er zijn vele vormen van dementie. Iedere vorm van dementie is anders doordat het proces anders verloopt of doordat een ander gedeelte van de hersenen in aangetast. Daarnaast is iedere persoon die lijdt aan dementie anders en verloopt het ziekte proces, de waarneming en het ziekte inzicht ook anders. Toch is het mogelijk om een aantal standaard tips op te stellen die mogelijk kunnen helpen om goed te kunnen blijven communiceren met de persoon die lijdt aan dementie.
10 Communicatie tips Dementie
- Blijf positief: Lees jezelf goed in en probeer je voor te bereiden op wat je kunt verwachten van de ziekte. Laat je informeren door professionals en zoek steun van professionele krachten in de zorg en maakt gebruik van hun kennis en ervaring.
- Vermijd afleiding: Zorg ervoor dat je tijdens een gesprek aandacht hebt voor elkaar. Zet de televisie of radio uit en zorg voor een prikkelvrije omgeving. blijf dus niet bij een groep mensen zitten, maar zorg dat je in een 1 op 1 basis aandacht hebt voor elkaar.
- Houd het simpel: stel geen lastige vragen of maak geen grappen die niet meer begrepen worden. Stel liever directe vragen als ; Wil je koffie? , dan Wil je koffie of thee? Zorg dat er geen keuze gemaakt hoeft te worden. Ga agitatie uit de weg en switch zodra dat wel aan de orde is van onderwerp.
- Ben bereid te herhalen; Blijf rustig en herhaal hetgeen gezegd is. Onthoud dat het geen onwil is dat iemand niet reageert, maar dat iemand meer tijd nodig heeft om een gesprek te volgen en te verwerken. Ook kan het simpelweg niet gehoord worden, herhaal dan rustig en eenvoudig de laatste zin.
- Blijf respectvol; ondanks dat je te maken hebt met iemand die wellicht niet alles meer begrijpt heb je nog wel steeds te maken met een volwassene. Vermijd dus een kinderlijke benadering en bejegen die persoon met respect, ze zullen hier zeker gevoelig voor blijven.
- Gebruik aanraking en lichaamstaal: Om een goed contact met iemand te krijgen die niet meer vaardig is in taal kan lichaamstaal erg belangrijk zijn. Iemand aanraden, aandacht geven en dichtbij zijn kan helpen om een goede communicatie mogelijk te maken
- Denk aan de toon; De toon waarmee je iets zegt is erg belangrijk. Iemand die lijdt aan dementie zal niet snel meer de gevoelens in de tekst kunnen koppelen aan de manier waarop iets wordt gezegd. Met andere woorden iets dat op negatieve toon gebracht wordt kan een neerwaarts effect hebben, terwijl het gevoel van de persoon die het uit niet negatief hoeft te zijn. De persoon die lijdt aan dementie kan de 2 niet meer uit elkaar halen.
- Denk aan de 10 regels: - Ben het altijd met de persoon eens; ga niet in discussie - Verander van onderwerp, probeer niet je gelijk te halen in een discussie - Leidt af indien er iets gebeurt dat de ander zich laat schamen - Stel gerust, maar ben niet stellig - Laat herinneren, maar vraag niet of ze zich iets kunnen herinneren - Altijd herhalen, zeg niet dat heb ik al gezegd - Moedig aan, zeg niet dat kun je niet meer - Altijd vragen, nooit opdragen - Prijs iemand om wat hij / zij kan, doe niet neerbuigend - Stimuleer altijd, maar vraag niet teveel van iemand.
- Vermijd boosheid, bedenk dat je boos bent op de ziekte en niet op de persoon. Boosheid werkt namelijk averechts, zeker als iemand niet meer begrijpt waarom je boos bent geworden.
- Ben aanwezig, je kunt iemand wellicht niet altijd meer overal mee helpen, maar bedenk dat jouw aanwezigheid iemand al geliefd kan laten voelen.
Meer informatie over Communicatie tips Dementie, of belevingsgerichte thuiszorg bij dementie is hier te vinden.