Doorwerken na pensioen
Blijven werken in de zorg na pensioenleeftijd
Doorwerken na pensioen; Met de huidige tekorten in de zorg is het verwonderlijk dat oudere zorgverleners niet gestimuleerd worden om te blijven werken. Op sommige vlakken wordt je zelfs benadeeld als je langer doorwerkt.
Zo kun je op oudere leeftijd de zelfstandigenaftrek nog maar voor 50% gebruiken. Dit geldt ook voor de starterspremie. Ook is het na 67 jaar vaak niet meer mogelijk om een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV ) af te sluiten. Indien jouw gezondheid het toestaat is het voor sommigen juist erg fijn om betrokken te blijven en middenin het leven te blijven staan.
Zo ook Mia Raessens, verpleegkundige en al jaren zzp’er in de zorg. Mia is 87 jaar oud en nog steeds werkzaam in de particuliere thuiszorg. Het levensverhaal van Mia is een bevlogen geschiedenis, deze wordt grotendeels bepaald door haar af en toe kordate beslissingen. Als je Mia ontmoet schat je haar in als een dame van 65 jaar, misschien iets ouder, maar wel daar in de buurt. Mia is modern gekleed, oogt fit en van haar Brabantse roots is niet veel te horen. Mia heeft haar leven lang gesport en tennist nog steeds. Vroeger liep Mia ook wekelijks hard en deed ze mee aan ( halve ) marathons. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Tegenwoordig oefent Mia nog elke ochtend. Niet alleen om lichamelijk op te laden maar ook om geestelijk te ontspannen. De oefeningen zijn gebaseerd op de Tibetaanse riten, je doet elke oefening uiteindelijk 21 keer. ‘De fontein der jeugd’ noemen ze het ook wel. Mia werkt al 14 jaar voor het Verpleeg Collectief als zelfstandig zorgverlener. Ze kwam daar te werken op haar 73ste en inmiddels is Mia 87 jaar. Mia werkt nog steeds op de zorgadressen, maar selecteert daar wel in wat voor haar haalbaar is. Een hele nacht opblijven om zorg te verlenen dat doet ze niet meer.
Mia is een geboren Brabantse en heeft haar jeugd doorgebracht in Nuenen. Ze heeft haar opleiding gedaan op de kinderafdeling van het Sint Jozefziekenhuis in Eindhoven in 1957. Daar deed ze de in-service opleiding voor verpleegkundige niveau 4.
In-service opleiding tot verpleegkundige niveau 4
De in-service opleiding was erop gericht de praktijk en het leren direct te combineren. Na haar opleiding tot verpleegkundige heeft Mia in de wijkzorg gewerkt in de Eindhovense wijk Tongelre. "Het werk op zich is eigenlijk niet veel veranderd in de jaren, wel zijn er meer hulpmiddelen, vertelt Mia. Uiteraard waren er toen nog geen steriele wegwerpspuiten. Nadat mijn dienst erop zat gingen de spuiten mee naar huis om thuis uit te koken. Dat is tegenwoordig ondenkbaar geworden."
Mia deed na haar opleiding tot verpleegkundige A , de opleiding Kraamverpleging in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Dat was in 1959. "Samen met 4 andere verpleegkundigen woonde ik en een huis en deden we samen de opleiding. We liepen in witte uniformen en waren ondertussen bruin geworden op het Scheveningse strand", vertelt Mia. " Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Na de opleiding ging ik weer wonen bij mijn ouders in Nuenen. In Eindhoven heb ik daarna op het consultatie bureau gewerkt. Ik herinner me een dame van het woonwagenkamp met 7 kinderen, hele leuke mensen. Het stel ging trouwen met alle 7 kinderen achter zich aan richting het kapelletje." dat is me altijd bijgebleven vertelt Mia.
Daarna werd Mia verliefd en is ze getrouwd. Ze kregen samen 5 kinderen. "Ik assisteerde in die tijd bij bevallingen, dat was op oproepbasis." Toen was de huisarts nog degene die de thuisbevallingen deed. Dat was ad hoc werk uiteraard! Ze verhuisden voor het werk van haar man naar de omgeving van Ermelo.
"Om in de avonden te kunnen werken solliciteerde ik bij huize de Hoge Riet, een psychiatrisch ziekenhuis in Ermelo. Daar werd ik aangenomen en werkte ik in de avondzorg. Dat was wel pittig overdag voor de kinderen zorgen en in de avonden ook aan het werk. Daarnaast was het veel geregel met het vinden van een oppas. 9 maanden lang heb ik dat gedaan, mijn huwelijk liep echter niet zoals ik wilde. Ik scheidde van mijn man, in die tijd ook niet zo gebruikelijk als nu."
Herintreedster Verpleegkundige
Na 18 jaar heeft Mia een herintrederscursus gevolgd, dat was in 1979. Ze ging toen ook scheiden. Op de examen dag van de cursus, moest ze ook naar de advocaat, die haar scheiding regelde. Erg nerveus was ze, maar ze slaagde.
Het was in die tijd heel normaal dat je werd ontslagen als je zwanger was of in ieder geval dat je stopte met werken. De herintrederscursus werd daarom ook door veel vrouwen gevolgd die de kinderen weer wat ouder hadden, waardoor ze weer tijd hadden om te werken. Tegenwoordig blijven verpleegkundigen met kinderen aan het werk en blijven op die manier bekwaam. Mia was zes jaar thuis geweest en dacht aan de woorden van haar vader
“Zorg dat je altijd zelf de kost kunt verdienen”.
Piano spelen voor de bewoners van het verzorgingshuis
Mia werkte van 1983 tot 1991 als hoofdverpleging in Verzorgingshuis Huize Ruitersbos in Breda. Daarna in Dongen bij Breda is ze van1991 tot 1996 gaan werken als subhoofd op psychogeriatrisch afdeling in het Verzorgingshuis de Volckaert. " We hadden we een mooie piano staan waar ik regelmatig op speelde voor de bewoners. In de verzorgingstehuizen had je daar toen nog de tijd voor. " Met de komst van de Wet langdurige zorg in 2015 zijn de verzorgingstehuizen afgeschaft. Ouderen blijven nu langer thuis totdat ze of particulier zorg inkopen of naar een verpleegtehuis gaan." Daar speelde ik iedere woensdag piano voor bewoners, waarvan vele reeds behoorlijk dement waren. Ondanks dat zongen ze uit volle borst de liedjes mee:
Kunt u nog zingen, zing dan mee!
Ook was daar een circuitje waar de bewoners zelf konden rondlopen, dat gaf ze veel vrijheid, alhoewel de ruimte natuurlijk wel afgebakend was. Ik vond het mooi om mee te gaan in de belevingswereld van mensen met dementie, dat werkt ook het beste. Toen ik 58 jaar was leek het mij tijd om te stoppen met werken. Ze vroegen me toen om langer te blijven en dat heb ik gedaan tot mijn 60ste. Ik heb er negen jaar met veel plezier gewerkt. Ik bleef fit door te tennissen en ik werd lid van de atletiekvereniging. Elke week liep ik 10 kilometer, een paar keer liep ik halve marathons." Van 1983 tot 1991 heft Mia gewerkt als Hoofd Verpleging in huize Ruitersbos in Breda. Doorwerken na pensioen heb ik nooit bewust over nagedacht.
Daarna is Mia gestopt met werken en is een jaar om huis geweest totdat ze werd gebeld voor een invaldienst. Het was een dienst in de particuliere zorg thuis. Dat betekende dat je 1 op 1 gaat werken en langere diensten achter elkaar bent bij 1 en dezelfde persoon. Dat beviel haar erg goed. "Ik werkte als zzp’ er en kon zo mijn eigen diensten bepalen. Mijn partner werd getroffen door de ziekte van Parkinson en dat ging eigenlijk snel bergafwaarts." Inmiddels is Mia oma en zelfs overgroot moeder. Mia past nog steeds graag op en kan dat goed combineren met haar werk als zzp’er.
Doorwerken na pensioen in de particuliere thuiszorg is werken in mijn eigen tempo
"Via via kwam ik 14 jaar geleden terecht bij het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg en daar werk ik nog steeds." Wat Mia erg aantrok in de particuliere thuiszorg is dat je zelf met de client een dagindeling kunt maken. Je verleent de zorg in zijn of haar tempo.
Een groot verschil in wat ik toen deed en nu nog steeds doe is er eigenlijk niet. "Natuurlijk verleen ik geen zware zorg met veel tilwerk meer." Alhoewel we daar nu allerlei hulpmiddelen voor hebben, vroeger waren deze tilliften er nog niet. Doorwerken na pensioen is iets dat automatisch gebeurt en ook niet altijd een bewuste keuze is. Soms zijn zorgverleners vanwege lichamelijke problemen gedwongen om zelfs eerder te stoppen dan de pensioenleeftijd. Doorwerken na pensioen is uiteraard niet voor iedereen weggelegd.
Wanneer ik ga stoppen dat weet ik nog niet. Zo lang ik fit ben en blijf sta ik nog middenin het leven!
Voordelen van doorwerken na pensioen / pensioengerechtigde leeftijd
Naast de genoemde nadelen van het doorwerken na pensioen / jouw ‘pensioenleeftijd’ , zijn er ook voordelen aan doorwerken na pensioen verbonden.
- Je betaalt minder belasting , doordat je al veel hebt afgedragen in jouw werkende leven aan volksverzekeringen, waaronder de AOW.
- Je ontvangt AOW, waardoor je verzekerd bent van een basisinkomen.
- Door deze bestaanszekerheid kun je beter werk uitkiezen dat echt bij je past
- Je verdient nog bij naast jouw AOW en houdt meer over voor leuke dingen