Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Nachtzorg thuis: Gepersonaliseerde en meelevende zorg bieden waar dat het meest van belang is.

Nachtzorg thuis; Bij het verzorgen van dierbaren gaat er niets boven de warmte en het comfort van thuis. Maar wanneer je 's nachts om een geliefde geeft, kunnen de zorgen en de vermoeidheid oplopen. Gelukkig is er een oplossing: nachtzorg aan huis. Met persoonlijke en compassievolle zorg biedt nachtzorg aan huis een geruststellend alternatief voor families die zich zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van hun naasten tijdens de nacht.

Of het nu gaat om hulp bij medicatie, comfort bieden tijdens het slapen of simpelweg een geruststellend gezelschap zijn, nachtzorg aan huis levert de nodige ondersteuning om 's nachts de beste zorg te bieden. Met een team van ervaren verpleegkundigen en verzorgers is er altijd iemand aanwezig om te waken over de patiënt en te zorgen voor hun behoeften.

Kies voor de gemoedsrust die je verdient en geef je geliefden de zorg die ze nodig hebben, zelfs in de stille uren van de nacht. Nachtzorg thuis maakt het mogelijk om een gepersonaliseerd en medelevend zorgplan te creëren, omdat we begrijpen dat thuis de plek is waar zorg en liefde samenkomen.

Nachtzorg thuis kan een uitkomst bieden wanneer er bij een sprake is van nachtelijke onrust. Dit kan veroorzaakt worden doordat er sprake is van pijn door een lichamelijke aandoening of verwardheid ten gevolge van dementie. Op deze manier kan de andere partner rustig de nacht doorbrengen zodat deze weer energie heeft voor de volgende dag. Ook kan het zijn dat een alleen wonende ouder 's nachts onrustig is of 's nachts naar het toilet moet maar dit niet meer zelfstandig kan. Vaak is er valgevaar in de nacht doordat iemand slecht ter been is. Zelfs een alarmknop is dan niet altijd voldoende omdat deze vergeten wordt of men het alarm niet omhangt. Zorgverleners van het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg kunnen 's nachts hulp verlenen waardoor valincidenten kunnen worden voorkomen. De zorgverlener verblijft in de nacht zo dichtbij mogelijk of binnen gehoorsafstand van een zorgvrager. De zorgverlener verleent dan in de nacht assistentie of begeleidt de zorgvrager terug naar bed. 

Nachtzorg thuis

Nachtzorg thuis kan een uitkomst bieden wanneer er bij een sprake is van nachtelijke onrust. Dit kan veroorzaakt worden doordat er sprake is van pijn door een lichamelijke aandoening of verwardheid ten gevolge van dementie. Op deze manier kan de andere partner rustig de nacht doorbrengen zodat deze weer energie heeft voor de volgende dag. Ook kan het zijn dat een alleen wonende ouder 's nachts onrustig is of 's nachts naar het toilet moet maar dit niet meer zelfstandig kan. Vaak is er valgevaar in de nacht doordat iemand slecht ter been is. Zelfs een alarmknop is dan niet altijd voldoende omdat deze vergeten wordt of men het alarm niet omhangt. Zorgverleners van het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg kunnen 's nachts hulp verlenen waardoor valincidenten kunnen worden voorkomen. De zorgverlener verblijft in de nacht zo dichtbij mogelijk of binnen gehoorsafstand van een zorgvrager. De zorgverlener verleent dan in de nacht assistentie of begeleidt de zorgvrager terug naar bed. 

Een nachtdienst start in principe om 23:00 uur 's avonds tot de volgende ochtend 7:00 uur maar kan op verzoek worden uitgebreid. Indien eerder gestart dient te worden kan er geholpen worden om de zorgvrager naar bed te begeleiden en er kan 's morgens geholpen worden bij de persoonlijke verzorging voordat de zorgverlener weer vertrekt.

Zorg 's nachts is meestal nodig indien men lijdt aan een chronische ziekte, een psychogeriatrische aandoening ( bijvoorbeeld vasculaire dementie of de ziekte van Alzheimer ) of als men zich in de terminale levensfase bevindt. De cliënten worden dan geholpen bij verschillende zaken zoals; het voorkomen of ondervangen van dwaalgedrag, herstellen van het dag-, nachtritme, verlenen van lichamelijke verzorging, geven van medicatie (slaap- en/of pijnmedicatie), toepassen van wisselligging om doorligplekken te voorkomen, het in en uit bed helpen, het “klaarmaken” voor de nacht of het helpen bij de toiletgang.

Ook kan het zijn dat er sprake is van angst om alleen thuis te zijn of dat er sprake is van valgevaar vanwege een beperkte of verstoorde mobiliteit. Daarnaast kan het zijn dat er sprake is van niet planbare zorg. Dit betekent dat er hulp geboden dient te worden op meerdere momenten in de nacht die niet van tevoren vast te leggen zijn. De zorgverlener is dan in huis en oproepbaar om zorg te verlenen gedurende de nacht.

De voordelen van persoonlijke nachtzorg thuis

Persoonlijke en compassievolle zorg is van essentieel belang als het gaat om nachtzorg thuis. Het bieden van een warme en geruststellende omgeving is cruciaal voor het welzijn van de patiënt. Door nachtzorg aan huis te kiezen, kunnen families er zeker van zijn dat hun geliefden de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen, zelfs tijdens de nachtelijke uren.

Een ander voordeel van persoonlijke thuiszorg is de mogelijkheid om een zorgplan op maat te maken. Elk individu heeft unieke behoeften en het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het verlenen van nachtzorg. Door te luisteren naar de wensen en voorkeuren van de patiënt en zijn familie, kan de nachtzorg aan huis worden aangepast om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

Daarnaast kan persoonlijke en compassievolle zorg ook emotionele ondersteuning bieden aan zowel de patiënt als zijn familie. Nachtzorg aan huis kan een geruststellende aanwezigheid zijn, vooral voor diegenen die zich zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van hun dierbaren tijdens de nacht. Het bieden van een luisterend oor en een empathische benadering kan een groot verschil maken in het leven van de patiënt en zijn familie.

Slaap- en waakdiensten

Zorgdiensten verleend in de nacht zijn onderverdeeld in slaap-,en waakdiensten. Een slaapdienst houdt in dat de zorgverlener in principe rust en tweemaal per nacht oproepbaar is voor het verlenen van zorg. Deze nacht wordt verleend tegen een gereduceerd tarief; een slaapdienst. 
Indien er sprake is van een onrustige nacht en de zorgverlener meer dan tweemaal zorg verleend is er sprake van een waaknacht. Of een waak - of slaapdienst nodig is, is niet altijd van te voren in te schatten. In de terminale zorg is er bijna altijd sprake van waakdiensten. Er wordt door onze zorgverleners getracht zo snel mogelijk het natuurlijk dag-, nachtritme te herstellen. Nachtzorg kan ook onderdeel zijn van 24 - uurs zorg die verleend wordt.
 

Voorbeelden van verleende nachtzorg: 

  • Hulp bij de toiletgang in de nacht 
  • Drinken aanreiken
  • Terug naar bed begeleiden bij onrust
  • Dag - nachtritme bewaken
  • Klaarmaken van ontbijt / klaarzetten medicatie in de ochtend
  • Ochtendzorg
  • Ontlasten van de mantelzorg in de nacht
  • Katheterzorg 
  • Verschonen van beddengoed indien nodig 

 

Nachtzorg thuis ter overbrugging tot opname

De zorg in de nacht is vaak een aanvulling op de zorg overdag. Soms is de thuiszorg overdag alleen niet voldoende en is er ’s nachts extra ondersteuning nodig in de vorm van zorg 's nachts thuis. Er zijn vele gevallen waarbij u kunt denken aan deze zorg zoals bij overbruggingszorg namelijk wanneer u op een plek in een verpleegtehuis wacht en het in de tussentijd niet meer veilig is om ’s nachts alleen te blijven.


Voordelen van nachtzorg aan huis

Nachtzorg thuis heeft tal van voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor families die op zoek zijn naar zorg tijdens de nacht. Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om in de vertrouwde omgeving van thuis te blijven. Voor velen is dit van onschatbare waarde, omdat het hen in staat stelt om hun dagelijkse routines en comfort te behouden, zelfs tijdens de nacht.

Daarnaast biedt nachtzorg thuis ook een hoger niveau van persoonlijke aandacht en zorg in vergelijking met traditionele zorginstellingen. In een thuissituatie kunnen zorgverleners zich volledig richten op de behoeften van de client zonder afleidingen of tijdsbeperkingen. Dit resulteert in een betere kwaliteit van zorg en een meer bevredigende ervaring voor zowel de patiënt als zijn familie.

Een ander voordeel van nachtzorg aan huis is de flexibiliteit die het biedt. Met nachtzorg aan huis kunnen families de zorgplanning afstemmen op hun specifieke behoeften. Of het nu gaat om een paar nachten per week of 24/7 zorg, nachtzorg aan huis kan worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van de patiënt en zijn familie.
 

Nachtzorg thuis versus traditionele zorginstellingen

Het vergelijken van nachtzorg thuis met traditionele zorginstellingen is essentieel bij het nemen van een beslissing over de meest geschikte zorgoptie. In een traditionele zorginstelling zijn zorgverleners vaak verantwoordelijk voor meerdere patiënten, waardoor individuele aandacht en zorg beperkt kunnen zijn. Daarentegen biedt nachtzorg aan huis een één-op-één zorgverhouding, waardoor de zorgverlener zich volledig kan richten op de behoeften van één patiënt.

Een ander verschil tussen nachtzorg aan huis en traditionele zorginstellingen is de omgeving. In een traditionele zorginstelling kunnen patiënten worden blootgesteld aan lawaai, onbekende gezichten en een onpersoonlijke omgeving. Nachtzorg aan huis biedt daarentegen een vertrouwde en rustige omgeving, waar de patiënt zich op zijn gemak kan voelen en kan genieten van de privacy en comfort van thuis.

Daarnaast biedt nachtzorg aan huis ook meer flexibiliteit in termen van zorgplanning. In een traditionele zorginstelling zijn de zorguren vaak vastgesteld en kunnen ze niet worden aangepast aan de specifieke behoeften van de patiënt. Met nachtzorg aan huis kunnen families echter de zorgplanning afstemmen op hun eigen schema en behoeften.
 

Nachtzorg aan huis: diensten en aanbod

Nachtzorg aan huis omvat een breed scala aan diensten en aanbiedingen die zijn ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van elke patiënt. Enkele van de diensten die kunnen worden opgenomen in nachtzorg aan huis zijn onder andere:

- Toedienen van medicijnen: zorgverleners kunnen helpen bij het toedienen van medicatie volgens het voorgeschreven schema.

- Persoonlijke verzorging: zorgverleners kunnen helpen met persoonlijke verzorgingstaken, zoals het helpen bij de toiletgang, het wassen en aankleden van de patiënt.

- Comfort en gezelschap: zorgverleners bieden een geruststellende aanwezigheid en gezelschap tijdens de nacht, waardoor de patiënt zich veilig en ondersteund voelt.

- Controle van vitale functies: zorgverleners kunnen vitale functies zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling controleren om de gezondheid van de patiënt te bewaken.

De exacte diensten en aanbiedingen kunnen variëren afhankelijk van de behoeften en wensen van de patiënt. Het is belangrijk om te communiceren met de nachtzorgaanbieder om ervoor te zorgen dat de zorgtaken en diensten aansluiten bij de specifieke behoeften van uw geliefde.
 

Financiering van de nachtzorg thuis

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden rondom de financiering van onze zorg. Deze vergoeding worden toegekend kan op basis van een PersoonsGebonden Budget (PGB) met een geldige indicatie voor zorg. Meer informatie over het aanvragen van een PGB vindt u op deze website bij het Stappenplan PGB

Meer informatie over het verlenen van zorg in de nacht klik hier


Tips voor het verlenen van nachtzorg thuis

Het beheren van nachtzorg thuis kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het organiseren van de zorgplanning en communicatie met de zorgverleners. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij het beheren van nachtzorg aan huis:

1. Communiceer regelmatig met de zorgverleners. Het is belangrijk om open communicatielijnen te behouden en eventuele zorgen of wijzigingen in de zorgbehoeften van uw geliefde te bespreken.

2. Organiseer een duidelijk zorgplan. Zorg ervoor dat u een gedetailleerd zorgplan opstelt dat alle zorgtaken en wensen van uw geliefde omvat. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de verwachtingen en verantwoordelijkheden.

3. Maak gebruik van technologie. Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van nachtzorg thuis, zoals zorgapps of alarmering die u in staat stellen om de zorgplanning en communicatie met de zorgverleners te stroomlijnen.

4. Zorg voor een back-up plan. Het kan handig zijn om een back-up plan te hebben voor noodgevallen of onverwachte situaties. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u contact opneemt met een andere zorgverlener of familielid die kan inspringen indien nodig. Ook in het geval een zorg plotseling uit moet breiden omdat er meer zorg nodig is dan nachtzorg alleen kunnen de zorgverleners ven het Verpleeg Collectief ingezet worden. 

Het beheren van nachtzorg thuis kan een leerproces zijn, maar met de juiste aanpak en communicatie kan het een waardevolle en ondersteunende zorgoptie zijn voor uw geliefde.


Lees meer: 

Wat is nachtzorg?

Nachtzorg bij dementie / nachtelijke onrust 

Wat is een delier? 

Nachtzorg als mantelzorgondersteuning

Nachtzorg bij verwardheid door blaasontsteking