Overslaan en naar de inhoud gaan

Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 Blaasontstekingblaasontsteking bij ouderen

Blaasontsteking ouderen


Blaasontsteking; Bij een blaasontsteking zitten er bacteriën in je blaas die de blaaswand irriteren en uiteindelijk ontsteken. Bij mannen komt deze ontsteking nauwelijks voor; zo'n tien op de duizend mannen krijgen er ieder jaar mee te maken, tegenover zeventig op de duizend vrouwen.

Van alle klachten en aandoeningen waarmee vrouwen bij de huisarts komen, is pijn in de onderbuik het meest voorkomend. Dat komt omdat vrouwen een korte plasbuis hebben. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen en zo een blaasontsteking veroorzaken.

Vrouwen boven de zestig hebben, vanwege de menopauze of een verzakte blaas, eerder last van deze ontsteking.


Zo verklein je de kans op een blaasontsteking

  1. Drink voldoende vocht om je blaas te spoelen
  2. Neem de tijd op het toilet en plas goed uit
  3. Veeg altijd van voor naar achteren af
  4. Houd je plas niet onnodig lang op; breng mensen die lijden aan dementie regelmatig naar het toilet. 
  5. Plas meteen na het vrijen, zeker als je vaker een blaasontsteking hebt


Niet iedereen ervaart klachten, maar je kunt last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Ook gaat het vaak gepaard met pijn in de onderbuik of het gevoel dat je heel vaak moet plassen, terwijl dat steeds maar kleine beetjes zijn.

Extra veel drinken kan helpen, antibiotica is niet altijd nodig, het lichaam lost de blaasontsteking soms ook zelf op. Blaasontsteking bij ouderen kan verwardheid opleveren. Bij ouderen met dementie kan een plotselinge verergering van verwardheid optreden. Het loont de moeite om deze ouderen extra te testen aangezien ze vaak pijnklachten niet of niet goed meer kunnen aangeven.

Indien de klachten na een week niet weg zijn of verergeren kan een huisarts om raad gevraagd worden en kan antibiotica voorgeschreven worden.  Met een urinestickje wordt gecontroleerd of er afbraakproducten van bacteriën, witte of rode bloedcellen, in de urine zitten. Dit kan wijzen op een ontsteking. Steeds meer drogisten bieden producten waarbij een eerste controle van de urine zelf kan worden uitgevoerd.


Wanneer is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden?

  • Bij koorts boven de 38 graden
  • Als het een man of kind betreft
  • Als er sprake is van een zwangerschap
  • Als je meer dan drie blaasontstekingen per jaar hebt
  • Als er een kans bestaat dat de klachten door een geslachtsziekte komen
 

Stuur mij de Nieuwsbrief!

* indicates required

Intuit Mailchimp