Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.
Fronto temporale dementie
Wat is Fronto temporale dementie ?
Fronto temporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die voornamelijk de frontale en temporale kwabben van de hersenen aantast. Het wordt ook wel frontotemporale degeneratie genoemd.
De frontale kwabben van de hersenen zijn verantwoordelijk voor belangrijke functies zoals besluitvorming, persoonlijkheid, gedrag en taal, terwijl de temporale kwabben verantwoordelijk zijn voor geheugen, begrip en visuele perceptie. Als gevolg hiervan kan FTD deze functies beïnvloeden, wat leidt tot veranderingen in persoonlijkheid en gedrag, moeite met taal en problemen met geheugen en begrip. Een van de eerste signalen van de ziekte kan problemen met taal zijn, afasie.
FTD is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen na verloop van tijd erger worden. Er is ook geen medicijn of remedie tegen deze vorm van dementie. De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van welke delen van de hersenen zijn aangetast, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn veranderingen in persoonlijkheid en gedrag, sociale terugtrekking, taalproblemen, moeite met het nemen van beslissingen en moeite met bewegen.
Er zijn verschillende subtypes van FTD, elk met zijn eigen specifieke reeks symptomen en onderliggende oorzaken. Sommige vormen van FTD worden geassocieerd met de abnormale ophoping van bepaalde eiwitten in de hersenen, terwijl andere kunnen worden veroorzaakt door genetische factoren.
Fronto temporale dementie of afgekort FTD kan al beginnen op jongere leeftijd. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook taal en spraak kunnen aangetast zijn.
Symptomen Fronto temporale dementie
- Veranderingen in gedrag en emoties
- Aantasting van taalvaardigheid
- Problemen in de motoriek
- Geheugenproblemen
Fronto temporale dementie (FTD) staat ook wel bekend als de ziekte van Pick. Bij deze vorm van dementie zijn vooral de voorste hersenen beschadigd.
Thuiszorg bij dementie
Dementie is vaak een moeilijk te accepteren ziekte door zowel naasten als de cliënt zelf. Ogenschijnlijk lijkt er namelijk niets aan de hand te zijn met de betreffende persoon.
Dikwijls wordt pas duidelijk hoeveel een echtgenoot overnam van een dementerende partner als de echtgenoot plots niet meer in staat is hulp te verlenen. Mensen die lijden aan dementie kunnen de neiging hebben hun gedrag te verbergen of zich zelfstandiger voor te doen dan ze werkelijk zijn.
Familie of buren zijn dan vaak degenen die opmerken dat vertrouwde handelingen niet meer zo eenvoudig zijn als dat ze vroeger waren. Het accepteren van de zorg heeft veel tijd en aandacht nodig aangezien de cliënt zichzelf doorgaans niet ziek vindt of voelt. De verhoudingen tussen ouders en kinderen veranderen. Kinderen nemen in het begin enkele verzorgende taken van ouders over. Met de toenemende zorgbehoefte en een druk eigen bestaan is meer zorg bieden echter vaak niet mogelijk.
De zorgverleners van het Verpleeg Collectief kunnen dan thuiszorg bij dementie bieden. De zorg wordt vaak beter geaccepteerd, 'vreemde ogen dwingen' en voor de familie is het een geruststelling dat enkele taken worden overgenomen die niet zelfstandig meer gedaan kunnen worden. De zorgverleners hebben een sociale en observerende taak. Voor deze zorg biedt het Verpleeg Collectief dagdelen vanaf 4 uur aaneengesloten op tijden die u aanvraagt. De zorg wordt verleend door een vast team aan zorgverleners dat afwisselend de diensten verleend.Onze zorgverleners hebben ruime ervaring en trainingen gevolgd op het gebied van psychogeriatrische ziektes om deze cliënten goed te kunnen begeleiden.