Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Niet Aangeboren Hersenletsel ; NAH 

Niet Aangeboren Hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel

NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit is een beschadiging aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt en dus niet aangeboren is. Dit kan komen ten gevolge van een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. Elk jaar krijgen ongeveer 140.000 Nederlanders met een of andere vorm van hersenletsel te maken. 

Niet Aangeboren Hersenletsel; Vormen van niet aangeboren hersenletsel kunnen ontstaan door:

  • Hersenbloeding; een bloedvat scheurt of knapt open; waardoor bloed zich ophoopt
  • ​Herseninfarct; hersenen krijgen te weinig zuurstof door een stolsel of aderverkalking
  • Hersentumor
  • Hersenbeschadigingen ten gevolge van een ongeluk
  • Ziektes in de hersenen, zoals de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose.
     

Bij niet-aangeboren hersenletsel wordt onderscheid gemaakt tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Traumatisch hersenletsel is letsel door een oorzaak van buiten af, zoals een ongeval of een klap op het hoofd. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat van binnenuit, bijvoorbeeld door een herseninfarct of zuurstoftekort.

Gevolgen van NAH

De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel zijn vaak groot. Mensen kunnen lichamelijk en cognitieve veranderingen, achteruitgang ervaren. Door revalidatie kunnen sommige hersenfuncties zich herstellen. Ook kunnen sommige functies door andere hersengebieden worden overgenomen.  

Voor familie / partners kunnen de gevolgen ook groot zijn. Niet altijd is de hersenaandoening waarneembaar van de buitenkant, maar er kan ook karakterverandering optreden. Symptomen die wel nadrukkelijk aanwezig zijn, blijken de lichamelijke, functionele beperkingen. Dit kan zich uiten in verlamming, verlies van spierkracht, epilepsie of moeite met praten

De persoonlijkheid kan ook veranderen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Iemand is dan bijvoorbeeld sneller geïrriteerd, dwangmatig, depressief of angstig. Ook het initiatief kan weg zijn. 

Met Revalidatie zorg thuis kan vaak veel bereikt worden. Wilskracht en leeftijd zijn hierbij ook meetellende facturen. Met particuliere zorg thuis kan doelgericht gerevalideerd worden thuis middels oefeningen en fysiotherapie.  

Thuis revalideren kan meer rust brengen, door 1 op 1 zorgverlening is er voldoende tijd en aandacht om te oefenen. De zorgverleners van het Verpleeg Collectief hebben een ruime ervaring in het verlenen van revalidatie / tijdelijke zorg thuis. zorg kan ingezet worden voor 24 uur per dag. De particuliere thuiszorg kan volgens zorgplan worden afgebouwd zodra de situatie dit toelaat.