Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Hoe herken je de Aziatische hoornaar; De Aziatische hoornaar is een insect dat sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. De Aziatische hoornaar bouwt een nest net als wespen.  

Bezorgd over de Aziatische Hoornaar? Lees hier hoe herken je de Aziatische hoornaar? 

Hoe herken je de Aziatische hoornaar

hoe herken je de Aziatische hoornaar

  • het insect is tussen 2 en 3 cm lang
  • herkennen aan:  zwart borststuk
  • zwarte antennes
  • geel uiteinde aan de poten
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • koningin en werkster zijn ongeveer even groot
  • groter dan andere horzels
  • kunnen meerdere keren steken 

 

De Aziatische Hoornaar kan een bedreiging vormen voor zowel mensen als inheemse bijenpopulaties. Het is belangrijk om te weten hoe u deze hoornaar kunt identificeren en beheersen om verspreiding te voorkomen.

De Aziatische Hoornaar insect die een ernstige bedreiging kan vormen voor mensen, vooral degenen die allergisch zijn voor hun gif. Het is ook bekend dat ze inheemse bijenpopulaties aanvallen en doden, wat een verwoestende impact kan hebben op lokale ecosystemen. Het is belangrijk om stappen te ondernemen om deze horzels te identificeren en te beheersen om hun verspreiding te voorkomen en zowel de gezondheid van mens als milieu te beschermen.

 

Is een steek van een hoornaar gevaarlijk?

Alleen als u allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoet en eten.

De Aziatische Hoornaar komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar is recentelijk gespot in Europa en Noord-Amerika. Deze horzels zijn veel groter dan andere soorten horzels en kunnen tot vijf centimeter lang worden. Hun gif is ook krachtiger en ze kunnen meerdere keren steken, waardoor ze een ernstige bedreiging vormen voor de mens. Naast hun gevaar voor de mens, is het ook bekend dat Aziatische Hoornaars inheemse bijenpopulaties aanvallen en doden, wat een verwoestende impact kan hebben op lokale ecosystemen. Het is belangrijk om stappen te ondernemen om deze hoornaar te identificeren en te beheersen om hun verspreiding te voorkomen en zowel de gezondheid van mens als milieu te beschermen. Als je vermoedt dat je een Aziatische Hoornaar hebt gezien, neem dan contact op met je plaatselijke ongediertebestrijding of natuurbeheerbureau voor hulp.

Aziatische hoornaar melden