Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Aanvraag Terminale Thuiszorg

Op 1 januari 2018 verandert het aanvraagproces van Palliatief Terminale Zorg (PTZ) voor mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz-zorg). Onder de Wet Langdurige zorg vallen zorgvragers die al een indicatie voor chronische zorg hebben thuis. 

Deze thuiszorg heeft als doel de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en in hun laatste levensfase zijn. Het gaat bijvoorbeeld om verpleging, verzorging en psychosociale begeleiding. De terminale thuiszorg kan (deels) worden vergoed middels de inzet van een PersoonsGebonden Budget (PGB). Door inzet van een PGB kunt u de thuiszorg laten verlenen door een zorgverlener naar keuze en bent u vrij in de inzet van het aantal uren zorg (afhankelijk van de gestelde indicatie voor zorg) . 

Palliatief Terminale Zorg is zorg in de laatste levensfase. Het omvat bijvoorbeeld verzorging, verpleging, pijnbestrijding en begeleiding van de cliënt en van zijn of haar naasten. Mensen met Wlz-zorg kunnen Zorg Thuis, in een verpleeghuis of in een hospice ontvangen. 

In de laatste maanden van het leven is professionele terminale zorg zeer waardevol. Niet de bestrijding van de ziekte staat centraal, maar een goede afronding van het leven. De zorg richt zich op de bestrijding van bijkomende ziekteverschijnselen, zoals pijn, jeuk of benauwdheid. Er is ook hulp bij niet-lichamelijke problemen, zoals angst, depressie en afscheid nemen. De verpleegkundige kan emotionele steun bieden aan de patiënt en zijn naasten, en mantelzorgers ontlasten. Soms zijn praktische maatregelen, medicijnen of hulpmiddelen nodig thuis. Ook wordt er door de particulier verpleegkundige in een zorgteam samen met huisarts of specialist een beleid afgesproken. 

 

Nachtzorg

Voor mensen die niet alleen overdag, maar ook 's nachts ondersteuning en verzorging nodig hebben, kan nachtzorg en 24-uurzorg uitkomst bieden. Meestal is dit in de terminale fase van de ziekte. Een nachtdienst start in principe om 23:00 uur en duurt tot de volgende ochtend 7:00 uur. Op verzoek is deze particuliere thuiszorg uit te breiden en is er eerder te starten dan 23:00 uur. Ook kan het zijn dat u graag wilt dat de particulier verpleegkundige nog hulp verleent bij de ochtendzorg en de nachtdienst wordt verlengd. 

 

24 uurszorg

Naast het verlenen van nachtzorg is het ook mogelijk om 24 uurs zorg per dag continue zorg thuis te laten verlenen. Voor familie en naasten is het vaak een geruststelling dat er professionele zorg thuis is om een beroep op te kunnen doen. Er kunnen zich allerlei vragen opdoen of het vervolg van het ziekte proces of pijnbestrijding. 

De gespecialiseerd verpleegkundigen van Verpleeg Collectief Particuliere Thuiszorg zijn ervaren in terminale zorg. De particulier verpleegkundigen werken samen met zorgverleners uit andere domeinen, zoals hartfalen, neurologie, COPD en dementie. De gespecialiseerd verpleegkundige vormt de schakel in het zorgteam en zorgt voor optimale thuiszorg en ondersteuning voor de patiënt en zijn omgeving. 


Overgangsperiode tot 1 januari 2018

Het aanvragen van een indicatie voor PTZ (Zorgprofiel beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg, ZP VV10) doet de zorgaanbieder of u zelf via het CIZ.

 

Aandachtspunten voor en na 1 januari 2018 zijn:

Aanvragen voor een ZP VV10 met een ingangsdatum in 2017 kunnen nog tot en met 5 januari 2018 worden gedaan. Het CIZ indiceert dan het zorgprofiel VV10 met een startdatum in 2017.
Na 5 januari kan dit niet meer.

Het indienen van een aanvraag voor een ZP VV10 met ingangsdatum op of na 1 januari 2018 bij het CIZ is niet meer mogelijk.

 

 

Hoe gaat het vanaf 1 januari 2018?

De zorgaanbieder kan direct extra thuiszorg inzetten bij een noodzaak voor PTZ-zorg als er een verklaring is van de behandelend arts van de cliënt. 

Heeft een cliënt een PGB voor Wlz-zorg en biedt dit PGB te weinig ruimte voor PTZ-zorg?
Dan kan hij extra budget aanvragen bij het zorgkantoor. Hiervoor heeft hij een verklaring nodig van de behandelend arts.

In beide situaties is dus geen aanvraag bij het CIZ meer nodig, wat veel tijd kan schelen.  De extra zorg blijft beschikbaar tot het overlijden, ook als de laatste levensfase langer duurt dan verwacht. Voor familie kan het een geruststelling zijn in deze moeilijke fase dat er eerder duidelijkheid is over het beschikbare budget voor de thuiszorg. 


Meer informatie over Terminale Thuiszorg