Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Verpleeghuis vervangende zorg thuis

Verpleeghuiszorg versus particuliere zorg thuis.

 

  • Je kunt de zorg van het verpleeghuis ook als zorg thuis krijgen.

Je kunt verpleeghuiszorg ook krijgen terwijl je nog thuis woont. Via een PersoonsGebonden Budget (PGB) kan het bedrag dat In Natura aan een verpleeghuis uitgekeerd zou worden ingezet worden voor zorg thuis. Dit is zo geregeld zodat je wel onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt, vanuit waar de verpleeghuiszorg wordt betaald, maar toch thuis kan blijven wonen met intensieve begeleiding. Met een PGB is er vrije keuze in wie de thuiszorg komt verlenen. Het aanvragen en ontvangen van een PGB brengt wel een aantal verplichtingen met zich mee.  

 

  • Voor een verblijf in het verpleeghuis betaal je een flinke eigen bijdrage.

Hoeveel je precies moet gaan betalen als je in een verpleeghuis komt is nogal een complexe vraag. Het hangt er onder andere van af of je nog een partner hebt, en of die nog thuis woont. Als je een thuiswonende partner hebt, dan betaal je het zogenaamde ‘lage tarief’. Als je geen partner hebt, of je valt allebei onder de verpleeghuiszorg, dan betaal je na 6 maanden het ‘hoge tarief’. Dat komt omdat als je nog een thuiswonende partner hebt, of zelf thuis woont, de overheid ervanuit gaat dat je huur of hypotheek moet betalen. Als jij niet meer thuis woont en je partner ook niet, dan heb je die kosten niet en val je dus onder het hogere tarief.

De bedragen die je moet betalen kunnen ver uiteen lopen. In sommige gevallen betaal je maar 23,- euro per maand. Maar als je geen partner en veel spaargeld hebt, kan het ook zomaar zijn dat je 2300,- euro per maand moet overmaken aan het verpleeghuis. Het exacte bedrag hangt af van je inkomen, je spaargeld en je beleggingen.  

 

  • Voor verpleegtehuizen gelden wachttijden.

Ongeveer 110.000 ouderen verbleven in 2016 in een verpleeghuis. Dat is maar 6% van alle ouderen. Veruit de meeste ouderen krijgen thuiszorg, of hebben nog geen ondersteuning nodig. Het aantal verpleeghuizen neemt af en verzorgingstehuizen zijn met de invoering van de Wet landurige zorg (Wlz) verdwenen. De ouderen die wel hulp nodig hebben, maar (nog) niet in aanmerking komen voor een verpleegtehuis ontvangen deze zorg thuis. Dat heeft een ingrijpend gevolg: langere wachttijden voor een plek in een verpleegtehuis. Wachttijden van een jaar tot anderhalf jaar komen voor. Om deze periode te overbruggen is het mogelijk particuliere verpleeghuis vervangende zorg thuis in te zetten; zogenaamde overbruggingszorg. Indien er sprake is van een spoedopname wordt er binnen twee weken een plek gevonden, deze kan ook ver buiten de huidige woonplaats zijn.  

 

  • De verpleeghuizen krijgen 2,1 miljard euro erbij, de verpleging thuis helaas niets.

De 6% van de ouderen die in een verpleeghuis verblijven, zijn maar een klein deel van het totaal aan mensen dat zorg krijgt. De wijkverpleging komt wekelijks bij ruim 270.000 mensen thuis en kent ook een personeelstekort, maar krijgt er nagenoeg geen geld bij. De verpleeghuizen krijgen er 2,1 miljard euro bij dit jaar, de thuiszorg helaas niets.

 

 

 

Meer weten over mogelijkheden van zorg thuis?