Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

oma thuis met kleinkind, ouderen welzijn

 

Voor veel ouders zijn opa en oma onmisbaar. Ze voelen zich verbonden met de kinderen,  vangen ze op als het nodig is en weten raad als je erom vraagt.  Lieve, betrokken grootouders zijn niet alleen fijn voor kinderen vanwege de gezelligheid, cadeautjes en alle dingen die bij opa en oma wel mogen en thuis niet.

Ze zijn ook belangrijk om de volgende 5 redenen.

 

1. Kinderen worden minder eenkennig

Elk kind gaat door een fase met verlatingsangst; sommige hebben er nauwelijks last van, sommige heel veel. Je kind moet nog leren dat het oké is om ergens anders te zijn, zonder mama of papa in de buurt. ‘Het huis van opa en oma is de perfecte plek voor kinderen om te ontdekken dat ze ook geliefd en veilig zijn op een andere plek dan thuis.  Het is bovendien belangrijk voor kinderen om te zien hoe het er in andere huishoudens aan toegaat en hoe andere relaties werken. En waar kan dat beter dan bij opa en oma thuis?

 

2. Ze maken je kind en de oudere gelukkig 

Uit een onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt dat een positieve relatie tussen grootouders en kleinkinderen de kans op depressieve gevoelens vermindert. Opa’s en oma’s worden heel gelukkig van de tijd die ze met hun kleinkinderen doorbrengen. Voor ouderen is het fijn om een doel te blijven houden. Bovendien leren kinderen van de levenservaring van hun opa en oma. Ze vertellen hun kleinkinderen vaak verhalen over hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt. 

 

3. Ze hebben een positieve invloed op het gedrag van je kind

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford is er een directe relatie tussen de betrokkenheid van grootouders en positief gedrag van kinderen. Kinderen die opgroeien met betrokken grootouders vertonen minder vaak emotionele uitbarstingen of gedragsproblemen.

 

4. Ze zijn een veilige haven

Van pesterijen tot ouders die gaan scheiden: er zijn allerlei situaties waarin kinderen behoefte hebben aan een luisterend oor. Een begripvolle, geduldige opa of oma is hier uitermate geschikt voor. Vooral kinderen van gescheiden ouders hebben veel aan hun grootouders. Ze hebben hierdoor minder aanpassingsproblemen. Grootouders zijn een veilige haven voor kinderen. Voor het emotioneel welzijn van een kind is het heel belangrijk om iemand te hebben die ze kunnen vertrouwen en die er altijd voor ze is.’

 

5. Opa's en oma's geven je kind onverdeelde aandacht

Hoe je ook je best doet, soms vliegen de dagen voorbij en schiet uitgebreide aandacht voor je kind er even bij in. De meeste opa’s en oma’s hebben gelukkig geen last meer van een hectisch schema. Zodra ze met pensioen gaan hebben ze veel minder stress en leven ze meer in het ‘nu’, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië. Hierdoor staan ze relaxter in het leven en kunnen ze optimaal genieten van de kinderen.