Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Sondevoeding

Wat is sondevoeding?

Sondevoeding

Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Het bevat alle voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vitamines, mineralen, water, eiwitten en vetten. Ook kan medicatie via een sonde worden toegebracht. Omdat de voeding vloeibaar is kan deze via een slangetje worden gegeven aan de patiënt als deze geen normale voeding meer kan verdragen of als deze niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Het kan ook nodig zijn dat er een probleem is met het slikken. Dit kan veroorzaakt zijn door ziekte, maar ook door een behandeling of operatie. Er bestaan meerdere soorten sondevoeding. Deze voeding kan in de koelkast worden bewaard.

Bij gebrek aan voldoende voeding kunt u zich slap gaan voelen en vermoeid raken. Dan is deze voeding een goede oplossing. Een diëtist zal meebepalen welke samenstelling de voeding krijgt. Het toedienen van sondevoeding valt onder Verpleging en wordt uitgevoerd door een verpleegkundige. 


Er zijn verschillende manieren om sondevoeding te geven:

  • Neusmaagsonde

Een maagsonde is een lange, dunne, flexibele slang die door de neus in de maag wordt gebracht om voeding toe te dienen.

 

  • PEG-katheter

PEG (Percutane Endoscopische Gastronomie) katheter. Een PEG-katheter wordt toegepast als u langere tijd deze voeding nodig zult hebben. Onder lokale verdoving wordt de katheter via een punctie (een lange naald) in de maag aangebracht.

 

  • Jejustonomie

In het geval dat de voeding niet direct in de maag mag komen, wordt er gekozen voor een jejustonomie. Dan wordt er tijdens een operatie een slangetje geplaatst in de dunne darm via de buikwand.

 

Het toedienen van de sondevoeding 

Het toedienen van deze voeding kan op 2 manieren: met een voedingspomp of met een spuit. Het kan in porties worden gegeven met de pomp of er wordt meerdere keren per dag via een spuit een portie toegediend. Er bestaat ook continue toediening, bijvoorbeeld gedurende de hele nacht. Een combinatie van beide kan ook.

Sondevoeding wordt vaak gestart in het ziekenhuis en kan dan worden gecontinueerd in de thuissituatie. Dan wordt en VTT - Verpleeg Technisch Team ingeschakeld om de sondevoeding te verzorgen. 

 

Stuur mij de Nieuwsbrief!

* indicates required

Intuit Mailchimp