Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.
Hulpmiddelen aanvragen
Hulpmiddelen aanvragen: Het kan zijn dat u tijdelijk gebruik moet maken van een hulpmiddel. Dit kan zijn nadat u bent hersteld of herstellende bent na een heupoperatie of andere breuk. Daarnaast kan het zijn dat u minder mobiel bent geworden door hoge leeftijd en een hulpmiddel nodig heeft ter voorkoming van een val. In deze gevallen kan het zijn dat u middelen wilt aanvragen.
Hulpmiddelen aanvragen kan op verschillende manier en is afhankelijk van tijdelijk of langdurig gebruik. Sommige hulpmiddelen kunt u lenen of huren, soms dient u hulpmiddelen aan te vragen voor eigen rekening.
Eenvoudige loop - hulpmiddelen aanvragen:
Wandelstok: Ter ondersteuning kan het handig zijn om te lopen met een wandelstok. De kosten voor een wandelstok liggen tussen de 10 en 60 euro en komen voor eigen rekening. Er ijn verschillende wandelstokken verkrijgbaar. Opvouwbare wandelstokken, wandelstokken van hout of van kunstof zijn via verschillende webshops aan te schaffen. Sommige wandelstokken zijn voorzien van een extra zitje zodat u tijdens de wandeling even kunt gaan zitten als er geen bankjes in de buurt zijn.
Driepoot: Als een wandelstok te weinig steun biedt kan een driepoot of vierpoot handig zijn. Deze wandelstok met poten geeft net even wat meer steun en stabiliteit. De driepoot kunt u ook even zelfstandig laten staan. De kosten liggen tussen de 30 en 60 euro voor een driepoot, ook deze kosten komen voor eigen rekening.
Rollator: Een rollator is een hulpmiddel dat veel steun biedt. Het is indien gewenst uit te breiden met een zitje, boodschappen rek of dienblad. De stap nemen om met een rollator te lopen is vaak groot. Er is vaak last van schaamte voor de buitenwereld om de afhankelijkheid van een rollator te accepteren. Om deze reden laten veel ouderen de rollator staan waardoor toch nog ongelukken binnens - en buitenshuis gebeuren. Een wandelstok wordt vaak beter geaccepteerd, maar deze biedt minder steun. Voor gebruik in huis zijn er rollators met 3 wielen, voor buiten is de rollator met 4 wielen praktischer. Indien er sprake is van dementie kan het zijn dan een rollator vergeten wordt te gebruiken. Het is belangrijk de rolator dan in het zicht van ouderen te zetten. De kosten voor een rollator liggen tussen de 60 en 900 euro. Vaak zijn deze rollators ook gebruikt aan te schaffen.
Looprek: Een looprek komt van pas wanneer iemand nog maar weinig kracht heeft en zwaar moet steunen. Meestal gebruikt u een looprek tijdelijk en voor kleine afstanden. De kosten voor een looprek zijn ongeveer 50 tot 150 euro.
Krukken: Krukken zijn tevens bedoeld als tijdelijk hulpmiddel. Krukken worden gebruikt na een operatie of blessure. Ze kosten tussen de 50 en 100 euro maar zijn ook te huur voor 6 weken. De kosten voor de verhuur zijn ongeveer 35 euro.
Hulpmiddelen aanvragen ; eigen kosten
Eenvoudige hulpmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt deze hulpmiddelen daarom in principe zelf. Er is wel bijstand mogelijk vanuit de Gemeente indien iemand niet draagkrachtig is. Bij een aanvullende verzekering is de vergoeding soms wel mogelijk. Het kan voor tijdelijk gebruik beter zijn hulpmiddelen te huren bij een thuiszorg winkel. Ook op marktplaats worden veel hulpmiddelen tweedehands aangeboden. Ook zijn er winkels die gebruikte hulpmiddelen aanbieden.
Vilans heeft een goede website ontwikkeld dat een overzicht biedt van een groot scala aan hulpmiddelen. Het geeft overzicht waar de hulpmiddelen aangevraagd kunnen worden en wat de kosten hiervoor zijn.