Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Tinnitus oorzaak

Tinnitus oorzaak; Tinnitus is een aandoening die wordt gekenmerkt door de perceptie van geluid in de oren of het hoofd wanneer er geen extern geluid aanwezig is. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Het wordt vaak omschreven als een piep, zoem, sis of fluit, maar het kan ook worden gehoord als klikken of stampende muziek. 

Het ontwikkelen van oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gerelateerd zijn aan leeftijd en gehoorverlies. Een blootstelling aan hard geluid, oorontsteking,  ophoping van oorsmeer, bepaalde medicijnen, hoofd- of nekletsel en meer. Het kan tijdelijk of chronisch zijn en kan een of beide oren aantasten. Oorsuizen wordt het meest veroorzaakt door hard extern geluid. 

Hoewel er momenteel geen genezing bekend is voor oorsuizen, er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te beheersen. Deze omvatten geluidstherapie, cognitieve gedragstherapie, medicatie en alternatieve therapieën zoals acupunctuur of hypnose. Tinnitus kan verergeren indien er vermoeidheid bij komt of stress. door tinnitus kan juist ook stress ontstaan. 

tinnitus oorzaak

Behandeling en Tinnitus oorzaak

Het hebben van oorsuizen kan erg storend zijn en tot allerlei problemen, zoals moeite met slapen of je aandacht ergens bijhouden leiden. 
De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan je gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren. Zoals luide muziek op een concert of harde geluiden van machines op de werkvloer.
Als je gehoor beschadigd is, dan moeten je hersenen extra hard werken. Dit kan ervoor zorgen dat je hersenen te veel onder druk komen te staan en je tinnitus krijgt.
Maar je hersenen kunnen ook op andere manieren onder druk komen te staan, met tinnitus als gevolg. Zo kan dit gebeuren door een hersenschudding, ontsteking en hersentumor,  ouderdom, bepaalde medicijnen of stress.
Bepaalde aandoeningen of ziektes kunnen ook tinnitus veroorzaken.
 

Symptomen en Tinnitus oorzaak

De symptomen van oorsuizen omvatten het waarnemen van geluid in de oren of het hoofd zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.
Het geluid kan verschillende vormen aannemen, waaronder:
 

 

  • Ringen
  • Zoemen
  • Sissen
  • Fluiten
  • Brommen
  • Piepen
  • Klikken
  • Suizen
  • Horen van muziek

De intensiteit van het geluid kan variëren van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is het geluid nauwelijks merkbaar, terwijl het voor anderen zo luid kan zijn dat het hun dagelijkse activiteiten beïnvloedt en hen moeilijkheden kan geven bij het concentreren of slapen.

Andere symptomen die gepaard kunnen gaan met tinnitus zijn duizeligheid, oorsuizen, gehoorverlies, gevoeligheid voor geluid, en hoofdpijn.

Het is belangrijk om op te merken dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. Daarom is het essentieel om een arts te raadplegen als u tinnitus ervaart om de oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling of thuiszorg te krijgen.