Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Zorgaanbiedersportaal | Eisen aan zzp'er Wet toetreding Zorgaanbieders; Wtza

Zorgaanbiedersportaal |  Meldplicht voor zzp'ers in de zorg

Zorgaanbiedersportaal

Wat zijn de nieuwe eisen aan zzp'ers / zelfstandig zorgverleners in de zorg

  • Meldplicht; alle nieuwe ( start per 1 januari 2022 ) zorgaanbieders hebben een meldplicht bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
  • Vergunning en intern toezicht; met een vergunning mag je een bepaalde vorm van zorg verlenen.Bij een aantal zorgverleners is een interne toezichthouder verplicht. Deze vergunning geldt voor een bepaalde categorie zorginstellingen. De zorginstellingen die een WTZI erkenning hebben gaan automatisch over naar een Wtza vergunning. 
  • Financiele bedrijfsvoering en derivaten; de Nederlandse zorgautoriteit ziet toe op de regels voor een transparante financiele bedrijfsvoering. 

Voor zzp'ers wtza / zelfstandig zorgverleners in de zorg geldt alleen de meldplicht vanaf 1 januari 2022 voor nieuwe zorgaanbiedere. 

Meld je aan bij het Zorgaanbiedersportaal:  de Wet Toetreding Zorgaanbieders WTZa (2022)

Het kan zijn dat jij al bekend bent bij het Landelijk Register Zorgaanbieders (Lrza) en je de inschrijving niet nogmaals hoeft te doen. Ben je namelijk voor 2022 al gestart als zzp’er in de zorg, dan zijn de van jou bekende gegevens overgenomen in het register. Zoek jezelf daarom eerst online op in het Zorgaanbiedersportaal om te controleren of je al bekend bent bij de Inspectie. 

Voor de meeste nieuwe ondernemingen is het belangrijk om te voldoen aan de nieuwe Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZa) die per 1 januari 2022 van kracht is. Als zzp’er in de zorg houdt dat in dat je een meldplicht hebt. Kijk dit eerst goed na vóór je een AGB-code aanvraagt voor je onderneming. Het voldoen aan de WTZa middels de aanmelding is verplicht. 

Meldt je eerst aan bij het Zorgaanbiederportaal; zonder deze aanmelding krijg je geen AGB code!

Sta je nog niet in het Zorgaanbiedersportaal, dan kun je jezelf inschrijven in het Landelijk Register Zorgaanbieders (Lrza).

Hier kun je jezelf opzoeken in het Zorgaanbiedersportaal.

De inschrijving in het Zorgaanbiedersportaal kun je enkel doen wanneer je een eHerkenning hebt, die ervoor zorgt dat jij als ondernemer op een veilige manier gebruik kunt maken van deze dienstverlening. Het is een soort zakelijke DigiD

Wat regelt de Wet toetreding zorgaanbieders WTZA?

Meldplicht zzp'er Wtza; De wet regelt het volgende:

  • Een betere en snelle aanpak van klachten

    Mensen kunnen sinds 1 januari 2017 gratis terecht bij de klachtenfunctionaris van de zorgaanbieder. Elke zorgverlener is verplicht om zich aan te sluiten bij een onafhankelijks geschillencommissie met een klachtenfunctionaris. Uit de praktijk blijkt dat een goed gesprek tussen de cliënt en de zorgverlener het beste werkt. De klachtenfunctionaris kan zo’n gesprek eerder op gang brengen. Lost een gesprek het probleem niet op? Dan kan de cliënt een rechtszaak aanspannen. Maar de wet biedt ook een laagdrempelig alternatief: de onafhankelijke geschilleninstantie. Die doet een uitspraak waar beide partijen zich aan moeten houden. De geschilleninstantie kan ook een schadevergoeding toekennen.
     
  • Zorgmedewerkers kunnen veilig incidenten melden

    Medewerkers moeten voorvallen in de zorg kunnen melden. Doel is dat collega's het voorval met elkaar bespreken. Dat zij ervan leren. En op deze manier samen de zorg verbeteren. Zorgaanbieders mogen zelf bepalen op welke manier ze dit organiseren.
     
  • Cliënt krijgt sterkere positie

    De cliënt heeft het recht op goede informatie als er in de zorgverlening iets niet goed is gegaan. Bijvoorbeeld een fout tijdens een operatie. De zorgaanbieder moet zo’n fout met de cliënt bespreken en in het cliëntendossier opnemen. De cliënt heeft recht op informatie over de kwaliteit van de zorg wanneer hij daarom vraagt.
     
  • Uitbreiding meldplicht zorgaanbieders

    Voortaan moeten zorgaanbieders alle vormen van geweld in de zorgrelatie melden. Net als ontslag van een zorgverlener wegens ernstig disfunctioneren.

Zorgaanbieders krijgen de ruimte om klachtenregelingen en kwaliteitssystemen te regelen op hun manier. 

 

Voor welke zorgaanbieders geldt de Wkkgz?
 

De Wkkgz geldt voor alle zorgaanbieders. Zowel voor zorginstellingen als zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals zzp’ers. Denk aan verpleeghuizen, ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten. Ook bedrijfsartsen en verzekeringsartsen die de gezondheidstoestand van cliënten beoordelen of cliënten medisch begeleiden, vallen onder de wet.

Start u een nieuwe zorgonderneming of gaat u voor het eerst zorg aanbieden die onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) valt, dan is het belangrijk dat u zich via de site van de overheid meldt als nieuwe zorgaanbieder. U kunt hier ook controleren of het melden op u van toepassing is.

 

Meldplicht zorgaanbieder Wtza

Aan alle nieuwe zorgaanbieders die onder de Wet kwaliteit, klachten geschillen zorg (Wkkgz) vallen, vraagt de overheid zich maximaal drie maanden voor de start van de zorg te melden. Op deze pagina vindt u informatie die u helpt vast te stellen of u onder Wkkgz valt en of melden voor u van toepassing is.

Zorgaanbieders zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen, thuiszorg, zorgboerderijen, (G)GZ instellingen, huisartsen, fysiotherapeuten, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen die de gezondheidstoestand van cliënten beoordelen of cliënten medisch begeleiden vallen onder de Wkkgz. Ook geldt de Wkkgz voor andere soorten zorg zoals veel aanbieders van cosmetische behandelingen en voor aanbieders van alternatieve geneeswijzen. Het maakt voor de Wkkgz niet uit of u alleen werkt of met anderen samen.

Bron: Rijksoverheid

 

Stuur mij de Nieuwsbrief!

* indicates required

Intuit Mailchimp