Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Dagopvang dementie

Veel mensen met dementie die thuis wonen hebben behoefte aan structuur en een zinvolle invulling van de dag. Ook voor de naasten / mantelzorger kan het prettig zijn weer even wat tijd te hebben voor uzelf. Dan is dagopvang dementie een goede oplossing. Op deze manier kan het ook mogelijk zijn om langer thuis te blijven wonen. Het is aangetoond dat dagbesteding bijdraagt aan de algemene gezondheid, het helpt bij het aanpassen aan de dementie en draagt bij aan de kwaliteit van leven.

Dagopvang dementie

De dagopvang dementie is mogelijk voor een dagdeel of een hele dag. Er zijn verschillende soorten dagopvang.
 

  • Dagbesteding: hierbij wordt de nadruk gelegd op gezelligheid en ontspannen bezigheden. Ook wel huiskamerprojecten genoemd. Denk aan samen koffie drinken, spelletjes doen, kleuren en schilderen, een klein uitstapje maken etc. Dagbesteding is aan te vragen bij de gemeente. Het aanbod verschilt ook per gemeente.
  • Dagbehandeling: Hierbij zijn gespecialiseerde mensen aanwezig die de dagopvang begeleiden.
     

Een voorbeeld van dagopvang dementie is de zorgboerderij. Hierbij organiseert de boer activiteiten op de boerderij, zoals dieren voren en in een moestuin werken. Ook bestaan er ontmoetingscentra voor mensen met dementie. In de ontmoetingscentra worden niet alleen activiteiten georganiseerd, maar is ook aandacht voor emotionele steun, uitbreiding netwerk en zorg coördinatie.

Het is belangrijk bij de keuze voor een dagopvang om te bepalen wat de persoon met dementie nog kan en wat passend is bij de persoon. Ook kijkend naar het sociale netwerk. Het is belangrijk dat de persoon met dementie zich thuis voelt. Zinvolle en plezierige activiteiten dragen bij aan beter welzijn.

Indien dagopvang dementie niet meer mogelijk is omdat het bijvoorbeeld te vermoeiend is voor de zorgvrager kan particuliere thuiszorg uitkomst bieden. De particuliere thuiszorg verleent de zorg in een 1 op 1 basis. Er is een zorgverlener voor de zorgvrager in huis die voldoende tijd en aandacht heeft voor de client. Indien een zorgvrager lijdt aan dementie kan een omgeving met teveel prikkels te vermoeiend zijn. Ook het vervoer van een naar een dagopvang kan erg belastend zijn omdat mensen voor korte tijd uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. 

De particulier zorgverlener kan dan thuis een zinvolle dagbesteding bieden. De dagbesteding kan bestaan uit het maken van een wandeling, het doen van boodschappen, samen eten uitkiezen en koken. Ook kan een particulier zorgverlener helpen met het lezen van de krant of het vergezellen naar familiebezoek.