Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.
Dementieklok
Dementieklok: Voor mensen met dementie kan het moeilijk zijn om de tijd te begrijpen en bij te houden. Een groot klokpaneel met duidelijke cijfers en contrasterende kleuren kan helpen bij het bepalen van de tijd. Ook kan het nuttig zijn om verschillende tijd-gerelateerde referentiepunten te hebben, zoals maaltijden en activiteiten, om hen te helpen de dag door te gaan.
Structuur en routine kunnen belangrijk zijn voor mensen met dementie, omdat het hen kan helpen bij het handhaven van hun dagelijks evenwicht en het verminderen van verwarring en angst. Hier zijn enkele manieren om structuur te bieden:
-
Dagelijkse routine: creëer een vast dagelijks schema, inclusief tijden voor activiteiten zoals maaltijden, verzorging en ontspanning.
-
Visuele aanwijzingen: gebruik visuele aanwijzingen, zoals foto's en pictogrammen, om activiteiten te identificeren en te helpen bij het volgen van het schema.
-
Verduidelijking: geef duidelijke en simpele instructies en herhaal ze regelmatig.
-
Consistentie: houd zoveel mogelijk hetzelfde schema en omgeving voor de persoon met dementie, zelfs tijdens reizen of uitstapjes.
-
Emotionele steun: bied emotionele steun en geruststelling aan de persoon met dementie, vooral wanneer ze verward of angstig zijn.
De dementieklok is een grote klok met duidelijke cijfers en soms een dagaanduiding in letters. Een dementieklok wordt ook wel een kalenderklok of Alzheimerklok genoemd. Een digitale variant hiervan geeft de dag, tijd en de maand weer. Dit in tegenstelling tot de analoge dementieklok, welke de tijd analoog weergeeft maar wel de dag en maand er bij heeft staan in letters. Iemand die lijdt aan dementie kan op die manier direct zien welke dag het is en hoe laat het is. Op die manier kan erop gewezen worden dat het tijd is om op te staan of juist naar bed te gaan of te gaan eten.
Het dag- en nachtritme van mensen met dementie kan verstoord raken, wat leidt tot slaapproblemen en verwarring. Hier zijn enkele manieren om het dag- en nachtritme te ondersteunen:
-
Daglicht: zorg voor voldoende daglicht, vooral 's ochtends, om de biologische klok van de persoon te resetten.
-
Activiteiten: plan actieve activiteiten overdag en rustige activiteiten 's avonds om te helpen bij het onderscheiden van dag en nacht.
-
Voeding: regelmatige maaltijden en snacks kunnen helpen bij het handhaven van het dag- en nachtritme.
-
Stimulatie: beperk prikkels 's nachts, zoals lawaai en fel licht, om slaap te bevorderen.
-
Slaaproutine: creëer een slaaproutine, inclusief een vast bedtijd en ontspannende activiteiten voor het slapen gaan.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en dus mogelijk andere interventies nodig heeft om het dag- en nachtritme te ondersteunen. Overleg met een arts of zorgverlener voor individuele aanbevelingen. Het verlenen van nachtzorg kan rust bieden en zorgen dat iemand terug naar bed wordt geleid of hulp krijgt met de toiletgang 's nachts.