Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat is persoonlijke verzorging? 

Wat is persoonlijke verzorging gaat het om het ondersteunen of overnemen van zelfzorg bij mensen met een aandoening of beperking. Deze mensen hebben zelfzorg tekort. Persoonlijke verzorging is gericht op het opheffen van het tekort aan zelfredzaamheid van de zorgvrager. Uiteraard wordt de zorgvrager gestimuleerd om nog zoveel mogelijk zelf te blijven doen.  

Waarom persoonlijke verzorging cruciaal is voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. 

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam verschillende veranderingen die invloed kunnen hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voor ouderen wordt persoonlijke verzorging steeds belangrijker om hun algehele welzijn te behouden. Persoonlijke verzorging verwijst naar de dagelijkse activiteiten die mensen helpen om hun hygiëne en gezondheid op peil te houden, zoals baden, verzorgen, aankleden en naar het toilet gaan. Deze activiteiten kunnen een uitdaging vormen voor ouderen als ze te maken krijgen met mobiliteitsproblemen, chronische ziekten of cognitieve achteruitgang. Het verwaarlozen van persoonlijke verzorging kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, zoals infecties, huidirritaties en zelfs depressie. Daarom is het essentieel om te begrijpen waarom persoonlijke verzorging essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Op deze pagina gaan we in op het belang van persoonlijke verzorging voor ouderen en hoe het hun levenskwaliteit aanzienlijk kan beïnvloeden.

Wat is persoonlijke verzorging?

Het belang van persoonlijke verzorging voor ouderen; wat is persoonlijke verzorging? 

Ouderen hebben persoonlijke verzorging nodig om hun algehele gezondheid en welzijn te behouden. Het hebben van een goede persoonlijke hygiëne is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ziekten en infecties. Ouderen hebben een verhoogd risico op infecties en ziekten vanwege hun verzwakte immuunsysteem en het verlies van bescherming tegen ziekten die ze als kind hebben opgedaan. Persoonlijke verzorging kan helpen om deze risico's te verminderen en de gezondheid van ouderen te verbeteren. Daarnaast kan persoonlijke verzorging ook bijdragen aan het behoud van de waardigheid en zelfrespect van ouderen. Het geeft hen een gevoel van onafhankelijkheid en controle over hun leven.


Wat is persoonlijke verzorging en hoe maak je een persoonlijk zorgplan voor ouderen?

Een persoonlijk zorgplan kan helpen om de gezondheid en het welzijn van ouderen te verbeteren. Een persoonlijk verzorgingsplan moet rekening houden met de specifieke behoeften van de oudere, inclusief mobiliteit, gezondheidsproblemen en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele stappen om een persoonlijk verzorgingsplan voor ouderen te maken:

  •  Identificeer de persoonlijke verzorgingsbehoeften van de oudere, inclusief baden, verzorgen, aankleden en toiletbezoek.
  •  Stel een dagelijks schema op voor persoonlijke verzorging dat rekening houdt met de voorkeuren en behoeften van de oudere.
  • Maak een lijst van de persoonlijke verzorgingsproducten die nodig zijn, zoals incontinentiemateriaal of zachte doekjes.
  • Overleg met de oudere en eventuele verzorgers over het persoonlijk zorgplan en pas deze zo nodig aan.


Voorbeelden van persoonlijke verzorging / wat is persoonlijke verzorging volgens de Wlz ? 


Persoonlijke Verzorging

Hulp bij de persoonlijke verzorging.
Hulp bij wassen, tandenpoetsen, douchen en aankleden.
Assisteren bij de toiletgang, het opstaan en het naar bed gaan.
Verzorgen van handen, nagels, haren en huid.
Ondersteuning bij het eten en drinken.
Steunkousen aan- en uittrekken
Dagelijkse stoma zorg
Voorkomen van decubitus en het verzorgen van de huid

Aanreiken of toedienen van medicatie.
Doordat er in de particuliere thuiszorg voldoende tijd is, kunnen de zorgverleners ook bijdragen aan het welbevinden van ouderen.