Macula degeneratie symptomen
Macula Degeneratie symptomen
Macula degeneratie voorkomen; Macula degeneratie is een oogaandoening die kan leiden tot verschillende symptomen die het zicht beïnvloeden. Deze symptomen kunnen variëren van verminderd zicht en donkere vlekken tot vervormde beelden. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en tijdig medische hulp te zoeken om verdere schade aan de macula te voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen over de symptomen van maculadegeneratie.
Het is de meest voorkomende oogkwaal onder 50+ ers is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Voor de grootste groep patiënten is er nog geen geneesmiddel, maar de aandoening is vaak te voorkomen, zeggen artsen, oogkenners en farmaceuten. Er kan zelfs verbetering optreden als men er vroeg bij is.
Luteïne, zeaxanthine, zink, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen blijken belangrijke bouwstoffen om leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen of te vertragen. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in zalm of gekookte wortelen.
Niet elke oogaandoening is te voorkomen, bovendien spelen altijd meer factoren mee, zoals erfelijkheid, aanleg en leeftijd. Maar voor het voorkomen van maculadegeneratie, ook wel bekend als ouderdomsslechtziendheid, is het goed om regelmatig groenten, fruit en vis te eten. Zo zijn oranje paprika’s, eidooiers en groene bladgroenten als andijvie, postelein of veldsla toppers voor je ogen.
Ook leefstijl heeft invloed: mensen die meer dan een pakje per dag roken, hebben vijf keer meer kans op maculadegeneratie. Dat geldt ook voor het groeiende aantal kinderen dat op jonge leeftijd erg bijziend raakt, doordat ze te veel en te lang achter beeldschermen zitten. Ernstige bijziendheid is ook een risicofactor voor oogproblemen op latere leeftijd.
Macula degeneratie symptomen kunnen zijn verminderd zicht, donkere vlekken en vervormde beelden. Lees verder om meer te weten te komen over de symptomen van deze oogaandoening.
Dit symptoom kan zich langzaam ontwikkelen en kan aanvankelijk alleen van invloed zijn op één oog. Na verloop van tijd kan het echter beide ogen beïnvloeden en het dagelijks functioneren belemmeren. Mensen met verminderd zicht als gevolg van maculadegeneratie kunnen moeite hebben met lezen, autorijden, gezichten herkennen en andere taken die scherp zicht vereisen. Het is belangrijk om bij het ervaren van verminderd zicht een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Andere macula degeneratie symptomen kunnen zijn: donkere vlekken of lege plekken in het gezichtsveld, verminderd contrastgevoeligheid, verminderd kleurenzicht en problemen met het aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Sommige mensen kunnen ook last hebben van vervormde of gebogen lijnen, zoals rechte lijnen die gebogen lijken. Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van maculadegeneratie kunnen variëren van persoon tot persoon en dat niet iedereen alle symptomen zal ervaren. Een vroege diagnose en behandeling kunnen echter helpen om het verlies van het gezichtsvermogen te vertragen of te voorkomen.
Behandelmethodes Macula Degeneratie symptomen
Tot een jaar of twaalf geleden was deze informatie grotendeels onbekend. Patiënten hadden geen beste vooruitzichten. Het gezichtsvermogen gaat bij deze ingrijpende oogziekte steeds verder achteruit. De zogeheten droge vorm begint doorgaans met wit-gelige vlekken die geleidelijk uitgroeien tot een zwarte vlek in het midden van het gezichtsveld. Lezen, televisiekijken en autorijden worden daardoor onmogelijk. Bij de natte vorm daarentegen gaat het zicht snel achteruit. Een bril helpt daar niet tegen. Patiënten zien beelden vervormd, zoals een dansende trap of een golvend gebouw.
Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de biologische oorsprong van maculadegeneratie. Zo is nu bekend wat er precies in het oog verandert.
Door vaatlekkage onder het netvlies ontstaat een wildgroei van nieuwe bloedvaatjes. Dat leidt tot vocht- en bloedophoping, wat de lichtgevoelige cellen in het netvlies beschadigt. Zo raakt het zicht aangetast.
Met het blootleggen van dit proces zoeken wetenschappers gericht naar behandelingen die de aanmaak van nieuwe bloedvaten afremmen.
In 2006 was het zover. Het remmende middel, geregistreerd als Lucentis, bestaat uit de werkzame stof ranibizumab. De zogenoemde VEGF-remmers drukken de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) de kop in. Daardoor
blijft bij nieuwe patiënten met natte maculadegeneratie de schade beperkt. Zij behouden een stabiele gezichtsscherpte en, als we er heel vroeg bij zijn, kan er zelfs verbetering optreden.
Er zijn gemiddeld zes tot acht injecties per jaar nodig voor de bijna 24.000 mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dat zijn flinke volumes. Maar voor die prijs kunnen steeds meer senioren blijven werken en zelfstandig blijven wonen.
Dat de prijs voor de injecties zo hoog ligt, heeft te maken met de werkwijze van de farmaceutische industrie, die de hoge researchkosten van nieuwe medicijnen moet terugverdienen. Op bewezen middelen bezitten producenten de eerste jaren een octrooi, waardoor zij het middel als monopolist mogen vermarkten. Toch is er in Nederland het goedkopere medicijn bevacizumab beschikbaar, bekend onder de merknaam avastin. Hoewel het voor toepassing bij andere aandoeningen staat geregistreerd, is dat middel net zo effectief tegen maculadegeneratie. Het Zorginstituut, dat het ministerie adviseert over toelating van medicijnen, keurt het middel goed. Daardoor besparen we in Nederland miljoenen euro’s.
Gezond leven
In de tussentijd gaat de wetenschap verder met onderzoek. Zo loopt het octrooi op het patent van het geregistreerde biologische merkgeneesmiddel binnenkort af en wordt er achter de schermen hard gewerkt aan gewerkt aan stamceltherapieën, netvliesprotheses en biosimilars. Die laatste zijn gelijkwaardige kopieën van het originele geneesmiddel en kosten maar een fractie van de prijs.
Naast een gezond dieet, niet roken, het dragen van een zonnebril tegen schadelijke uv-straling en niet te veel tijd doorbrengen achter het beeldscherm is ook een aanvulling van vitaminen en mineralen een overweging. Zeker voor wie in een risicodoelgroep zit, zoals rokers of vrouwen op leeftijd.
Meer informatie over langer zelfstandig thuiswonen met behulp van particuliere thuiszorg klik hier