Wat is de WLZ – clausule
Eigen bijdrage in de zorg
De eigen bijdrage in de (ouderen) zorg is in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Zeker voor mensen met vermogen / bezit. Deze eigen bijdrage thuiszorg kun je zelf uitrekenen via de rekenmodule op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK)
De eigen bijdrage geldt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij zorg verleend vanuit de ZorgverzekeringsWet (ZvW) geldt de eigen bijdrage thuiszorg niet. Vanuit welke wet de zorg wordt verleend is afhankelijk van de zorgzwaarte. Indien 24 uurszorg in de directe nabijheid nodig vallen zorgvragers meestal binnen de Wlz.
Eigen bijdrage over vermogen en inkomen
Wettelijk is het zo geregeld dat als van een echtpaar, 1 van de 2 overlijdt de ander alles erft. De kinderen erven ook, maar krijgen dit erfdeel pas nadat beide ouders zijn overleden. De overgebleven ouder mag al het geld opmaken en hoeft het geld niet te bewaren voor de kinderen.
Wel kan het kind zijn of haar erfdeel direct opeisen als de overgebleven ouder in de schuldsanering komt of failliet gaat.
Een andere manier om het erfdeel voor kinderen veilig te stellen is de WLZ - (Wet langdurige zorg) clausule. Deze clausule wordt toegepast als een van de ouder naar een zorginstelling verhuisd. Na opname in een verpleeghuis betaal je een eigen bijdrage die gebaseerd is op inkomen en vermogen. De eerste 4 maanden betaal je een lage eigen bijdrage van 200 euro per maand. Maximaal betaal je 1050 euro per maand. Daarna betaal je de hoge eigen bijdrage.
De hoge eigen bijdrage is maximaal 2900 euro per maand. Voor het bepalen van de eigen bijdrage telt het inkomen mee en een gedeelte van het vermogen.
De Wlz - clausule
Om de eigen bijdrage te verlagen keren sommige mensen voor een opname de kinderen het erfdeel aan de kinderen uit. Het vermogen en daarmee de eigen bijdrage worden dan lager. De meeste mensen wonen echter zo lang mogelijk thuis. Plus dat voor de bepaling van de hoogte van de eigen bijdrage wordt gekeken naar het vermogen en inkomen van 2 jaar geleden. Dus indien een ouder wordt opgenomen zal de eigen bijdrage door een schenking pas twee jaar later verlaagd kunnen worden.
Echter wie netto elke maand 5000 euro of meer ontvangt betaalt ook zonder eigen vermogen de maximale eigen bijdrage.