HPV: Humaan papillomavirus
HPV: Humaan papillomavirus (HPV) is een groep van meer dan 200 verwante virussen. Sommige soorten HPV worden als risicovol beschouwd omdat ze kanker kunnen veroorzaken, met name baarmoederhalskanker, evenals kanker van de anus, penis, vulva, vagina en keel. Andere soorten HPV hebben een laag risico en kunnen wratten op de huid of het genitale gebied veroorzaken.
HPV wordt verspreid door huid-op-huidcontact tijdens seksuele activiteit. Van het virus merk je meestal niks maar het is wel heel besmettelijk. Het kan ook worden verspreid via andere vormen van nauw contact, zoals kussen, en van moeder op kind tijdens de bevalling. Humaan papillomavirus infecties komen zeer vaak voor en de meeste geïnfecteerde mensen ontwikkelen geen symptomen of gezondheidsproblemen. Sommige mensen kunnen echter jaren nadat ze zijn geïnfecteerd genitale wratten of kanker krijgen.
Er is een vaccin beschikbaar dat sommige typen Humaan papillomavirus kan helpen voorkomen die verband houden met kanker en genitale wratten. Het vaccin wordt aanbevolen voor zowel jongens als meisjes, en het is het meest effectief wanneer het wordt toegediend voordat iemand seksueel actief wordt. Regelmatige screenings, zoals Pap-testen en testen, kunnen ook helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van baarmoederhalskanker en andere HPV-gerelateerde gezondheidsproblemen.
HPV: Humaan papillomavirus Vaccinatie
Sinds 2010 worden meisjes
gevaccineerd tegen het Humaan papillomavirus, sinds 2022 kunnen ook jongens gevaccineerd worden tegen het virus. 8 op de 10 mensen worden besmet door het Humaan papillomavirus, meestal verdwijnt het virus vanzelf uit het lichaam. Dat gebeurt echter niet altijd. Jaarlijks ontwikkelen naar schatting 400 mannen kanker door Humaan papillomavirus en 1100 vrouwen. Vaccinatie is bedoeld om te beschermen tegen de meest gevaarlijke typen Humaan papillomavirus. Vaccinatie beschermt volgens onderzoek tot 95% van de gevallen tegen de ontwikkeling van kanker. Door jezelf te
vaccineren bescherm je ook anderen tegen het Humaan papillomavirus.
Bijwerkingen Humaan papillomavirus vaccin
Als bijwerkingen worden gemeld:
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Koorts
Deze klachten zouden moeten verdwijnen in 3 dagen. Langdurige klachten zijn volgens onderzoek niet gevonden. Het vaccin heeft het meeste effect indien kinderen nog niet in aanraking zijn geweest met het Humaan papillomavirus. Het lichaam maakt door het vaccin antistoffen aan waardoor het lichaam zichzelf tegen et virus beschermt. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen gevaccineerd worden. Vaccinatie is kosteloos voor kinderen en wordt vergoed door de overheid.
In het vaccin zit het humaan papillomavirus. Door de vaccinatie herkent het afweersysteem het echte virus en ruimt dit op. Zo wordt een HPV-infectie voorkomen. De vaccins beschermen niet tegen alle varianten van het HPV.