Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat is een boostervaccinatie?

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop eerder ontvangen vaccinaties. Net als de eerste vaccinaties, is de 3e vaccinatie voor iedereen gratis. Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Om goed beschermd te blijven tegen corona, krijgen mensen van 60 jaar en ouder een 3e vaccinatie aangeboden. Tevens geldt deze vaccinatie voor mensen met onderliggende gezondheidsklachten en voor zorgverleners.

Boostervaccinatie
Veelgestelde vragen boostervaccinatie
 

1. Hoeveel tijd moet er zitten tussen booster, eerste vaccinatie en griepprik?

Tussen de laatste prik van de eerste vaccinatie en deze vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten. Eerder een booster toedienen heeft geen zin. Als u ook de griepprik heeft ontvangen, moet er tussen de griepprik en de booster moet minimaal 2 weken zitten. 

U kunt dus deze extra prik pas halen vanaf 6 maanden na uw laatste coronavaccinatie en het moment waarop u dus volledig gevaccineerd was – óf 6 maanden na uw laatste besmetting met Corona.

 

2. Voor wie is de boostervaccinatie bedoeld?

  • Ouderen vanaf 60 jaar
  • Mensen met chronische aandoeningen
  • Zorgverleners met direct cliënten contact in bijvoorbeeld ziekenhuizen, de particuliere thuiszorg en overige ouderenzorg


3. Uit welk vaccin bestaat de derde vaccinatie ?

Men kan niet kiezen welk vaccin men wil ontvangen. Het vaccin is het mRNA-vaccin Pfizer. Dit is dus onafhankelijk van het eerder gekregen vaccin.


4. Waar wordt de boostervaccinatie gegeven?

Ziekenhuizen vaccineren hun eigen medewerkers. Medewerkers in andere zorgsectoren krijgen een uitnodiging om hun vaccin te laten zetten bij de GGD-locaties.
Ouderen die een uitnodigingsbrief hebben ontvangen maken een afspraak bij de GGD. Het is tevens mogelijk om een partner die tevens boven de 60 jaar is tegelijkertijd te laten vaccineren.


5. Blijft het Coronabewijs geldig? 

Zowel het coronabewijs als het coronatoegangsbewijs blijven geldig, ongeacht een 3e vaccinatie. De QR-code in de CoronaCheck-app blijft dus gewoon werken. Ook wordt het vaccin geregistreerd in het gele boekje, indien dat meegebracht wordt naar de vaccinatie. 

 

Bronnen
1 RIVM
2 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport