Overslaan en naar de inhoud gaan

Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Hoe herken je Hersenvliesontsteking

Hoe herken je Hersenvliesontsteking

Hoe herken je Hersenvliesontsteking; Meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Die ontsteking kan veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Een hersenvliesontsteking veroorzaakt door een virus kan zeer vervelend zijn, maar gaat meestal over na een of twee weken zonder specifieke medische behandeling. Deze variant is niet dodelijk, in tegenstelling tot bacteriële meningitis. 

Symptomen Meningitis

Wat de symptomen betreft, zijn beide varianten niet van elkaar te onderscheiden. De meest voorkomende klachten zijn een stijve nek, stekende hoofdpijn, hoge koorts, spierpijn en rode vlekjes. Mensen voelen zich vaak grieperig. De symptomen kunnen ook afzonderlijk voorkomen. 

De symptomen zijn:

  • Plotselinge hoge koorts
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en/of braken
  •  Moeilijk verdragen van licht
  • Spierpijn
  • Sufheid, bewusteloosheid
  • Stijve nek, vooral pijnlijk bij het vooroverbuigen van het hoofd: de kin kan niet op de borst worden gebracht
  • Luierpijn bij baby’s: een baby huilt als hij bij het verluieren wordt opgetild aan de beentjes
  • Puntvormige, onderhuidse vlekjes ter hoogte van armen, benen of romp die niet verdwijnen wanneer je erop drukt

 

Wat kun je eraan doen?

Wees steeds alert, zeker bij kinderen. Neem alle klachten serieus. Misschien denk je dat het maar een griepje is, maar neem geen risico.  Stel het doktersbezoek niet uit: bij een bacteriële hersenvliesontsteking is elk uur van levensbelang. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, hoe meer kans de patiënt heeft om te herstellen.

In België krijgen kinderen vaccins toegediend die beschermen tegen de bacteriën en virussen die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken, zoals meningokokken, pneumokokken, bof, polio en mazelen. Een volledige bescherming tegen meningitis is echter onmogelijk.

Hoe raak je besmet met meningitis?

Meningitis wordt overgedragen van mens op mens. De bacterie bevindt zich (ook bij veel gezonde mensen) in de neus- en keelholte. Je kunt besmet raken door het inademen van kleine druppeltjes met bacteriën als een besmet persoon in je buurt niest of hoest. Ook kan besmetting via direct mond-op-mond contact plaatsvinden.

 

Vaccinatie

Er is een vaccinatie tegen een meningokokken meningitis beschikbaar. Dit vaccin beschermt na één injectie minimaal drie jaar tegen besmetting met meningitis. Omdat in Nederland meningitis type C in toenemende mate voorkomt, krijgen sinds 2002 alle kinderen vanaf twee maanden een langwerkende meningitis-vaccinatie toegediend .

Virale meningitis verloopt over het algemeen milder dan bacteriële meningitis. Een bacteriële meningitis kan behandeld worden met antibiotica. Voor de virale variant is geen behandeling mogelijk, alleen de symptomen kunnen worden bestreden. De virale variant duurt meestal tussen de zeven en tien dagen en geneest bij gezonde mensen meestal gewoon. 

 

Stuur mij de Nieuwsbrief!

* indicates required

Intuit Mailchimp