Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Verschil ziekte van Alzheimer en (vasculaire) dementie

De vraag over het verschil tussen beide wordt vaak gesteld en er is veel misvatting over. Verschil ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie is soms duidelijk waarneembaar, maar er kan ook sprake zijn van een vorm van beiden soorten dementie samen. 

Verschil ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie

De termen worden vaak verwisseld dus is het begrijpelijk dat mensen zouden denken dat ze hetzelfde zijn. Maar zij zijn niet hetzelfde.

Weten wat het is kan een nuttige stap in het begrijpen van deze aandoening.
Dementie is een overkoepelende term, een algemene term voor veel verschillende diagnoses.

In feite zijn er meer dan 75 soorten.. De term verwijst naar een groep symptomen die het functioneren in het dagelijks leven beïnvloedt. De symptomen kunnen onder meer zijn; geheugenverlies, verkeerd inschattingsvermogen, problemen met taal en aandacht en veranderingen in de persoonlijkheid.
 

Verschil ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie

Een compleet neurologisch onderzoek kan vaak bepalen om welke vorm het gaat. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm, goed voor ongeveer 60% van de gevallen.

Andere vormen zijn onder andere Lewy body, frontotemporale, gevolg van de ziekte van Parkinson en vasculaire (of een beroerte gerelateerde) dementie

Het is nuttig om het type te kennen, de symptomen en de behandeling kan variëren voor de verschillende types. Patiënten die lijden aan Lewy body hebben bijvoorbeeld vaak visuele hallucinaties. Patiënten met frontotemporale (ftd) zijn vaak jonger dan degenen met de ziekte van Alzheimer en hebben vaak aanzienlijke veranderingen in hun persoonlijkheid en gedrag. Er zijn veel voorkomende symptomen die kenmerkend zijn voor vele vormen, maar hoe per persoon wordt gereageerd zal afwijken.

U kunt anderen vertellen dat uw geliefde of vriend dementie heeft, maar om het bewustzijn over de verschillen te vergroten, kan het helpen hen te vertellen om wat voor soort het gaat. Kennis is macht, dus het kennen van de betekenis en het gebruik van de term kan behulpzaam zijn bij uw eigen inzicht en bij het praten met anderen.