Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Wanneer ben je ondernemer in de zorg (zzp'er) volgens de Belastingdienst? 

Schijnzelfstandigheid: Ondernemer volgens de Belastingdienst

Zelfstandigheid
100%
Ondernemersrisico
85%
Aantal uren
75%
Investeringen
85%

Ondernemer volgens de Belastingdienst | Schijnzelfstandigheid Ondernemer volgens de Belastingdienst

Investeren


Het feit of je kapitaal (letterlijk: geld) in jouw bedrijf steekt is een criterium. Voor Zelfstandigen Zonder Personeel ligt dat wat gemakkelijker, veelal heeft een ZZP’er geen groot kapitaal nodig voor het bedrijf. Maar bij aanschaf van materialen en gereedschap zul je moeten investeren, dat is risicodragend kapitaal. Het feit dat je risicodragend kapitaal in jouw bedrijf steekt wijst er volgens de Belastingdienst op dat je ondernemer bent. Als zzp'er in de zorg kun je juist wel goed investeren in jezelf. Dit doe je door trainingen en cursussen te volgen en jouw eigen inzetbaarheid te vergroten. 

Opdrachtgevers

Als je meerdere opdrachtgevers heeft maakt dat het aannemelijker dat je ondernemer bent. Meerdere opdrachtgevers verminderen het risico dat je volledig afhankelijk bent van slechts één opdrachtgever. Als deze ene opdrachtgever ook nog eens jouw ex-werkgever is dan zal de Belastingdienst al snel tot de conclusie komen dat er sprake is van een verkapt loondienstverband.

Ondernemersrisico

Als je ondernemersrisico loopt telt dat zwaarwegend mee in de beoordeling. Enkele risico’s zijn: afhankelijkheid van vraag en aanbod van jouw dienst of product, klanten die niet betalen of het door u geïnvesteerde geld in jouw bedrijf dat verloren kan gaan. Je loopt ondernemersrisico als jouw client / opdrachtgever niet betaalt, maak hierover goede afspraken en schakel desnoods een deurwaarder in. 

Aansprakelijkheid

In aansluiting op ondernemersrisico is ook aansprakelijkheid een belangrijk punt. Ben je aansprakelijk voor hetgeen je levert of diensten die je verricht, ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf?

Presentatie

Of je ondernemer bent hangt voor een deel ook af van jouw eigen presentatie. De manier waarop je je opstelt is daarin bepalend. Je kunt je presenteren door bijvoorbeeld een visitekaartje te hebben, een website, reclame te maken etc. Hiermee geeft u aan dat u zich actief opstelt bij het zoeken naar opdrachtgevers en niet afhankelijk wilt zijn van die ene opdrachtgever of bemiddelaar.

Samenvattend

De uiteindelijke beoordeling is niet van één factor alleen afhankelijk, meerdere factoren vormen samen het eindoordeel. 
 

Meer informatie over het werken als zelfstandig zorgverlener in de particuliere thuiszorg klik hier. 

 

 

 

 

Schijnzelfstandigheid | Ondernemer volgens de Belastingdienst

De Belastingdienst onderscheidt in principe drie vormen van inkomen voor ondernemers;

Winst uit onderneming
Loon uit dienstbetrekking
Resultaat uit overige werkzaamheden

Voor zelfstandigen is het fiscaal voordeliger om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer. Je hebt dan recht op alle gangbare aftrekposten voor ondernemers.