Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Vergrijzing als oplossing voor de zorg

ZZP’ers in de zorg werken vaak door na pensioengerechtigde leeftijd

Zzp’ers in de zorg zijn inmiddels niet meer weg te denken, maar liggen al geruime tijd onder vuur. Met name de Belastingdienst is alert op de werkwijze van zzp’ers vanwege vermeende schijnzelfstandigdheid. Ook de kwaliteitswetgeving heeft inmiddels oog voor de zzp’er in de zorg. Sinds 2016 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in werking (Wkkgz). Deze wet maakt voor het eerst melding van de zzp’er in de zorg. De wet omschrijft onder andere de verplichting van de zzp’er tot aansluiting bij een geschillencommissie met een klachtenfunctionaris.
 

Vergrijzing

Op latere leeftijd zzp'er 

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland is momenteel 46 jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) De gemiddelde leeftijd van starters is circa 36 jaar. De gemiddelde leeftijd van de ondernemers verschilt niet veel per provincie. In de provincies Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland wonen gemiddeld de jongste ondernemers (45 jaar) en in de provincies Drenthe, Friesland, Limburg en Zeeland zijn de ondernemers gemiddeld het oudst (48 jaar). Bron kvk

De meeste zzp’ers zijn actief in de zakelijke dienstverlening ( 78.000 personen), in de gezondheids- en welzijnszorg (55.000 meer), en in de bouwnijverheid (56.000 meer). Ook in de handel nam het aantal zelfstandigen toe (8.000 meer), maar in de landbouw, bosbouw en visserij was sprake van krimp (4.000 minder)

Zzp'ers starten vaak op latere leeftijd en zijn in vergelijking met werknemers ouder. Van de zzp'ers is 59 procent tussen de 45 en 75 jaar oud. Slechts 6 procent van de zzp'ers is een jongere (15 tot 25 jaar). Bij werknemers is 41 procent tussen de 45 en 75 jaar oud, 17 procent is tussen de 15 en 25 jaar. Bron CBS

 

Ook zorginstelling verpleeg collectief thuiszorg ziet na onderzoek middels een interne enquête  dat veel zzp’ers starten op latere leeftijd. De zorgverleners kiezen ervoor na een werkzaam leven als werknemer in de zorg om als zzp’er verder te gaan. Als redenen om verder te gaan als zelfstandige geven zzp’ers aan :
 

  • De toenemende werkdruk in ziekenhuizen en verpleeginstellingen
  • Minder tijd voor directe cliënten zorg door uitbreiding van kwaliteitscontrole en regelgeving
  • Toename van bureaucratie richting verzekering en zorgkantoor
  • Zoveelste wijziging in processen en werkwijzen worden doorgevoerd.
     

Vaak werken verpleegkundigen in het ziekenhuis en stoppen hiermee voordat ze hun pensioen gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Omdat ze te jong zijn om geheel te stoppen met de zorg gaan ze starten als zzp’er in de zorg.

Als zzp’er in de zorg hebben ze de voordelen dat:

  • Ze hun eigen tijd kunnen indelen aan de hand van hun beschikbaarheid
  • Het verlenen van de voor hen geschikte zorg,
  • Ze werken onder eigen verantwoordelijkheid, en zijn eigen baas
  • Ze hebben meer tijd voor cliënten in de 1 op 1 zorg thuis.
     

Deze zzp’ers zijn volgens het Verpleeg Collectief van grote waarde. “Ze hebben een berg aan ervaring. Ze herkennen symptomen bij ouderen snel en weten hoe te handelen. Ze hebben het zelfvertrouwen en de kennis. Ouderen voelen zich over het algemeen ook prettiger bij zorgverleners die niet te jong zijn, ze hebben simpelweg meer gesprekstof met elkaar. Ook zijn wat oudere zzp’ers over het algemeen geduldiger en veranderen minder van werkplek ( jobhoppen ) ”.


Zzp'ers hoger opgeleid 

Volgens gegevens van het CBS zijn Zzp’ers algemeen genomen hoger opgeleid dan werknemers. Van de zzp’ers is 48 procent hoogopgeleid, 36 procent middelbaar en 15 procent laagopgeleid. Bij werknemers is het percentage middelbaar en hoog opgeleiden even hoog (40); 19 procent is laagopgeleid.

Ook is de tijd dat ze als zzp’er werkzaam zijn langer dan in vast dienstverband bij dezelfde werkgever. Zzp’ers zijn gemiddeld bijna 11 jaar werkzaam in het eigen bedrijf. Dit is langer dan de gemiddelde duur die een werknemer werkzaam is in de huidige baan, bijna 9,5 jaar. Bron CBS

Het Verpleeg Collectief beaamt dat ook. “We zien bijna nooit dat een zzp’er weer terug gaat naar een vast dienstverband. Natuurlijk moet je wel een wat meer ondernemend karakter hebben om zzp’er te worden, maar het bevalt vaak zo goed dat ze niet anders meer willen.”

Vergrijzing in de zorg wil dus niet alleen zeggen dat het aantal zorgvragers toeneemt. Vergrijzing in de zorg kan er ook voor zorgen dat zorgverleners langer hun beroep uit blijven oefenen. Hiermee kunnen meer zorgverleners beschikbaar zijn en blijven om mensen te verzorgen.  

 

Stuur mij de Nieuwsbrief!

* indicates required

Intuit Mailchimp