Voeding tegen ontstekingen
Voeding tegen ontstekingen
Voeding tegen ontstekingen; Allerlei uiteenlopende klachten zoals een muisarm, artritis, aderverkalking, eczeem en overbelastingsblessures zijn allen het gevolg van ontstekingen. Weefsel raakt beschadigd of geirriteerd en het lichaam reageert hierop met zwelling, warmte en vaak ook pijn.
Het is een aanval op het lichaam waarop het afweersysteem reageert met vochtophoping, warmte en de toevoer van witte bloedcellen. Het hele lichaam komt op activering van het afweersysteem in actie om de ontsteking te verdrijven. Dit kost het lichaam echter wel veel energie, moeheid kan dan ook optreden. De ontsteking is een duidelijk signaal van het lichaam, waarvoor geen bloedonderzoek nodig is. Hoe beter de weerstand en de gezondheid van het lichaam is, hoe beter de ontsteking aangepakt kan worden.
Ontstekingsremmende voeding kan hierbij helpend zijn. Bessen, kool en vis zijn goed om te eten. Een ontstekingsremmend dieet is niet moeilijk aangezien het dagelijkse producten zijn. Ontstekingsremmende voeding werkt genezend en voorkomend.
Je kunt het beste voorzichtig zijn met suikerhoudende producten als frisdrank, sap, snoep en gebak. een teveel aan koolhydraten is ook niet goed voor de bloedsuiker. in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren. Ook is het verstandig met omega 6-vetzuren te vermijden, deze zitten in zonnebloemolie, druivenpitolie, maisolie en margarine.
Eet elke dag Probiotica zoals zuurkool, Antioxidanten zoals blauwe bessen en Gezonde vetten als vette vis en avocado.
Probiotica versterken de darmen. Tot 75% van de kracht van het afweersysteem berust op het vermogen van het darmflora om je te beschermen tegen binnendringende stoffen. Planten en vezels stimuleren goede bacterien in de darmen. Probiotische bacterien zitten in: Rauwmelkse feta, Misosoep, Melkkefir en zuurkool.
Antioxidanten Groenten en fruit bevatten antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn zuurstofmoleculen die de lichaamscellen aanvallen. Kolen als bloemkool, spitskool, broccoli, spruiten en rode kool zijn veel beter dan sla. Veel donkere bosvruchten bevatten anti - oxidanten.
Gezonde vetten Dit zijn omega - 3 en onverzadigd vet. Vette vis is rijk aan visolie, welke ontstekingsremmend werkt. Omega - 3 zit onder andere in vette vis: zalm, haring en makreel of lijnzaad - koolzaadolie. Onverzadigd vet zit onder andere in eieren, schaaldieren, avocado, koolzaadolie, hazelnoten en olijfolie.
Probeer minder vlees te eten, hierin kunnen slechte bacterien zitten.
Voeding tegen ontstekingen; wat te vermijden:
- Stress; het stress hormoon cortisol stelt je in staat beter te presteren maa verhoogt de ontstekingsgraad in het lichaam.
- Te weinig slaap: goede nachtrust zorgt ervoor dat het afweersysteem weer herstelt.
- Alcohol: alcohol is een gifstof die je cellen aanvalt. De ontstekingsgraad in jouw lichaam wordt verhoogd.
- Intensief sporten: regelmatig bewegen is goed voor de conditie, kracht en het afweersysteem. Te intensief sporten verzwakt het lichaam echter weer.
- Roken: nicotine, teer vallen lichaamscellen aan.
- Buikvet: Vetweefsel in de buikholte verhoogt de onstekingsgraad.
- Verontreiniging: pesticiden, uitlaatgassen en andere verontreiniging geven je lichaam stress, probeer het te vermijden.