Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Willibrorduskoor zingt Ave Maria
gecomponeerd door Mw Brondijk

WAALRE - Op eerste Paasdag zong het Willibrorduskoor, na lang en hard repeteren, het Avé Maria gecomponeerd door Joke Brondijk. Voor het koor, maar ook voor Brondijk is het een première want tot nu toe werd het Ave Maria alleen door solisten gezongen. Onder leiding van dirigent Elena Eremich werd het lied in koorsamenstelling, vierstemmig uitgevoerd. Tot haar grote trots en vreugde kon de nu 94-jarige Brondijk samen met haar familie, de uitvoering van haar compositie bijwonen.

Thuiszorg

Foto de Schakel Hans van Hamersveld

Elke zondag kunnen parochianen de H. mis in de Willibrorduskerk via live stream op YouTube volgen, zo ook Joke Brondijk. Ze vond het Willibrorduskoor mooi zingen en nam contact op met Marijke Stokmans, voorzitter van het koor, met de vraag of het koor haar Marialied zou willen instuderen. Er werd overlegd met dirigent Elena Eremich die het een mooie en bijzondere compositie vond. Vanaf dat moment werd op de repetities hard gewerkt om het lied met Pasen uit te kunnen voeren in de paasmis.

Joke Brondijk komt uit een gezin van acht kinderen. “We waren een heel muzikaal gezin, we speelden piano, gitaar, banjo en trekharmonica. Mijn zus kon door de brug op de gitaar, hoger te zetten er een Hawaï-gitaar van maken en we zongen altijd tweestemmig. Mijn moeder stond voor de klas en leerde ons muziek maken volgens de Waltmethode. Dan leerde je geen notenschrift maar do-re-mi- met nummers. Dat is een hele gemakkelijke manier om muziek te noteren. Ik doe het nu nog wel eens wanneer ik iets snel wil opschrijven.”

In 1954 was Joke inmiddels getrouwd. “We waren jong, ik was vierentwintig toen we met alleen onze koffers, vanuit Rotterdam naar Amerika emigreerden. Mijn voornaam is Joke, maar dat betekent in het Engels ‘grap’, daarom veranderde ik die in Johanna. We beleefden er mooie jaren. Af en toe gingen we nog wel naar Nederland. Op mijn 57e besloot ik dat ik het notenschrift wilde leren. Daarvoor ging ik naar college en leerde het via de Bachtheorieën. Ik wilde naar de universiteit en volgde zoveel mogelijk vakken die me daarbij van nut konden zijn zoals kunst-, muziek- en wereldgeschiedenis in de Romeinse periode. Om op de universiteit aangenomen te worden kreeg ik een gedicht toegestuurd dat ik op muziek moest zetten.”
Joke werd aangenomen maar wilde nog meer nieuwe wegen inslaan. Zo nam ze bij een bezoek aan Nederland een Johannesorgel met groot pedalenbord mee terug. “We zijn nog even terug geweest in Nederland en woonden in Putten. Daar was ik organist en verzorgde alle rouw- en trouwmissen. Zeven jaar later vertrokken we weer naar Amerika.”
“Behalve het Ave Maria heb ik ook het Agnus Dei geschreven en het Onze Vader op muziek gezet. Mijn man genoot er van naar mijn muziek te luisteren, ook toen hij alzheimer kreeg. In 2004 wilde hij graag terug naar Nederland en zijn we definitief teruggekomen. Hij overleed in 2012. Mijn dochter, schoonzoon, en hun kinderen bleven achter in Amerika. Onze zoon was al eerder naar Nederland verhuisd, zo heb ik hier ook kinderen en kleinkinderen.”

Joke Brondijk zat zondag 31 maart al vroeg in de kerk met haar familie. Kapelaan Eric Busters en diaken Bas Leijtens gingen voor in de paasmis. Het Willibrorduskoor, gedirigeerd door Elena Eremich, zong Messe brève no. 7 in c van Charles Gounod. Na de communie werd het Ave Maria gezongen. Na afloop vertelde Joke Brondijk te hebben genoten en bedankte koor en dirigente. Voorzitter Marijke Stokmans bedankte namens het koor Joke Brondijk met een bos bloemen voor de mooie compositie.  

Bron: De schakel Waalre