Zzp'er in de zorg | Belastingtips 2024
Zzp´er in de zorg; Het einde van het jaar nadert weer, een tijd voor veel ondernemers / zzp’er in de zorg om hun gegevens te verzamelen en de administratie op orde te maken. Of op orde te laten maken door een boekhouder.
De Belastingdienst doet een oproep aan ondernemers: check regelmatig en tijdig waar je recht op hebt. Zelfstandig ondernemers in de particuliere thuiszorg hebben recht op verschillende aftrekposten.
Om ondernemers te helpen en ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst verschillende regelingen die belastingvoordeel geven aan ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Als je hier recht op hebt, mag je een extra bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze zelfstandigenaftrek.
Een van de voorwaarden om als zzp’er in de zorg te worden gezien is door voldoende uren aan jouw onderneming te besteden. Het urencriterium gaat verder dan alleen de declarabele uren. Om gebruik te maken van de belastingvoordelen is het nodig dat ondernemers regelmatig checken hoe ze ervoor staan. Als je er pas bij je aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je het urencriterium niet haalt, kun je niet meer bijsturen. Belangrijk is het dus om gedurende het jaar het aantal uren bij te houden, waardoor je zo nodig nog bij kunt sturen. Vergader - en reisuren kun je tevens rekenen bij de uren die je kwijt bent aan jouw onderneming.
In FIDICARE wordt maandelijks bijgehouden hoeveel werkzame uren je hebt gedeclareerd. Deze kun je terugvinden onder Rapportages.
Daarnaast ben je volgens de Wkkgz verplicht om een kwaliteitssysteem te hanteren en regelmatig aan intervisie doen of cliënten tevredenheid onderzoeken.
Vijf tips voor de zzp'er in de zorg
- Houd gedurende het jaar in de gaten hoe jij er voor staat met je bedrijf om gebruik te kunnen (blijven) maken van aftrekposten. En stuur waar mogelijk bij. Zorg ervoor dat je boekhouding volledig is aangeleverd, denk ook aan je uren en kilometerregistratie.
- Kosten die je maakt om jouw onderneming te sturen of te runnen zijn aftrekbaar van de te betalen Belasting. Niet alle gemaakte kosten zijn aftrekbaar of voor hetzelfde gedeelte aftrekbaar. Bekijk wat de aftrekposten zijn.
- Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Het is soms zinvol om bepaalde kosten dit lopende jaar nog mee te nemen. Bijvoorbeeld die laptop of bedrijfskleding die je hebt aangeschaft om jouw administratie op te verwerken. Heb je alle vragen beantwoordt die je boekhouder heeft gesteld? Dit is belangrijk zodat je boekhouder het boekjaar voor je kan afsluiten, wacht daar dus niet mee!
- Werk aan jouw employability en investeer in jezelf. Middels scholing in verpleegtechnische handelingen kun je als zzp'er in de zorg investeren in jezelf. Op deze manier ben je beter inzetbaar op verschillende adressen en investeer je tevens in jouw onderneming als zzp'er in de zorg. De belastingdienst ziet jou ook eerder als ondernemer wanneer je investeert in jouw zaak en jezelf!
Afschrijvingskosten maak er gebruik van. Bij het bepalen van de winst houdt je rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: je trekt die kosten af van de opbrengsten. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je niet direct wilt verkopen, maar die je een aantal jaren in uw onderneming gebruikt. Ze verschillen dus van inkopen en voorraden. Bedrijfsmiddelen hebt u nodig om uw producten te kunnen maken of uw diensten te kunnen verlenen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto of medische apparatuur.
Was jouw winst vorig jaar te laag om de zelfstandigenaftrek te gebruiken? Dan kun je het bedrag dat je niet gebruikt hebt in de volgende 9 jaar verrekenen. Dit is de ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’.