Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Grensoverschrijdend gedrag in de thuiszorg

Bijna 75% van de zorgverleners in thuiszorg is bekend met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het kan gaan om een opmerking over een nieuwe broek 'waar de billen mooi in uitkomen, of een hand op de knie of een borst. Veel zorgverleners hebben ermee te maken in de thuiszorg. Veelal gebeurt dit juist op momenten waarbij de zorgverlener de client verzorgd en alleen met de client is. Over het algemeen kunnen zorgverleners hier goed mee omgaan en is het de client ook niet altijd verwijtbaar, bijvoorbeeld bij cognitieve achteruit gang. Het wordt echter anders als er tevens agressie of opdringerig gedrag bij komt kijken. 

Recentelijk publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een artikel over seksueel grensoverschrijdend gedrag in 2022. Hieruit bleek dat de helft van de jonge vrouwen te maken had gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag.

In 2022 zeiden meer Nederlanders dat ze in de afgelopen twaalf maanden te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in 2020 (13 procent tegen 11 procent). Vooral seksuele intimidatie nam toe, het percentage slachtoffers van fysiek seksueel geweld veranderde nauwelijks. Bron: CBS

Zorgverleners ervaarden naar verhouding het meest ongewenst gedrag op het werk door cliënten of familie blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. Ongewenst gedrag kan bestaan uit ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

 

Zorgverleners in de thuiszorg het meest slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht

Verpleegkundigen in de thuiszorg geven met 32 procent het meest van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door clienten. 

Het thuiszorgbureau Verpleeg Collectief heeft na aanleiding hiervan onderzoek gedaan naar de uitingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uit intern onderzoek door het thuiszorgbureau Verpleeg Collectief, bleek dat bijna 75% van alle verpleegkundigen en verzorgenden weleens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag op het werk.
 

Grensoverschrijdend gedrag bij verpleegkundigen

Bron: Verpleeg Collectief

In een onderzoek naar de verschillende vormen van grensoverschrijdend seksueel gedrag bleek dat het in de meeste gevallen gaat om opmerkingen of insinuaties.
Meest voorkomend grensoverschrijdend seksueel gedrag:

  1. 74% Verbale intimidatie;
  2. 20% Ongewenst aanraken; 
  3. 4% Agressie
  4. 2% Geen ervaring mee

Vooral verpleegkundigen in de thuiszorg waar 1 op 1 wordt gewerkt bij clienten thuis ervaren grensoverschrijdende seksuele opmerkingen of ander ongewenst gedrag.

De ondervraagde zorgverleners geven aan hier meestal goed mee op te kunnen gaan zolang de situatie niet bedreigend wordt.

Zorgverleners geven ook aan dat een client zich niet altijd bewust is van het grensoverschrijdende gedrag indien er sprake is van dementie en decorumverlies. De verpleegkundigen geven wel aan indien de situatie te bedreigend wordt de situatie te verlaten en aan te geven de zorg niet meer te willen verlenen aan deze specifieke client. Zeker is dit het geval indien er bij een client geen sprake is van cognitieve achteruitgang.

Zorgverleners geven aan in de meeste gevallen de zorg te blijven verlenen en goed om te kunnen gaan met de situaties. Indien er echter lichamelijk dreiging of ongewenst aanraken bij komt wordt er wel in veel gevallen een klacht ingediend of een verzoek gedaan de betreffende client niet meer te hoeven verzorgen.

 

In 2022 gaf 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dat zijn omgerekend 1,8 miljoen mensen. Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag volgens de cijfers van het CBS.

De cijfers zijn afkomstig uit de Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022. Dit is een internetenquête waaraan ruim 24 duizend mensen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt relatief weinig gemeld bij een opdrachtgever, leidinggevende, hulpverlener of instantie.  Minder dan 10 procent van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft over hun ervaringen gepraat met hulpverleners. (CBS)