Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.


Aanhoudende klachten na Corona

Aanhoudende klachten na Corona besmetting; zeer veel mensen, jong en oud hebben te maken gehad met een Corona besmetting. Zelfs mensen die geen Corona gehad lijken te hebben of nooit positief getetst zijn hebben grote kans toch in meer of mindere mate een corona besmetting te hebben opgelopen. 

Volgens recent onderzoek kan een COVID-19 besmetting gevolgen hebben voor de veroudering van de hersenen. Het onderzoek ontdekte dat de hersenen van degenen die Covid-19 hadden gehad, een groter verlies van grijze stof en afwijkingen in het hersenweefsel hadden in vergelijking met degenen die geen Covid-19 hadden. Veel van die veranderingen waren in het gebied van de hersenen dat verband houdt met de reukzin. Naast cognitieve klachten kunnen er meer aanhoudende klachten zijn na Corona. 

Aanhoudende klachten na Corona

Aanhoudende klachten na Corona 
 

 • Lichamelijke klachten
  Zowel door de ziekte zelf als door het langdurige niet of minder bewegen is het mogelijk klachten te ervaren. Dit kan bestaan uit een afname van de spiermassa, kortademigheid of benauwdheid door afname van de algehele conditie. 
 • Klachten bij eten, slikken, stem of spreken
  Het kan zijn dat je bent afgevallen of problemen met voeding ervaart. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verminderde eetlust. Zeker als je in het ziekenhuis hebt moeten bijkomen of zelf aan de beademing hebt moeten liggen op de IC. Je stem kan hierdoor anders klinken en spreken kan moeilijker worden. 
 • Psychische en emotionele klachten
  Het kan zijn dat je langdurige of ernstig ziek bent beweest door een corona besmetting. Hierdoor kunnen gevoelens van angst en moedeloosheid ontstaan. Slecht slapen, herbeleven en angst kunnen hiervan onderdeel zijn. 
 • Cognitieve klachten
  Klachten aan het geheugen, denksnelheid en klachten bij het uitvoeren van taken kunnen ontstaan. Zeker indien besmetting plaatsvindt bij iemand die al op leeftijd is. Het herstel van een corona besmetting kan dan langer duren dan gewenst. 

 

Het is mogelijk om voor deze klachten aanvullende hulp te krijgen van bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut, dietist of psycholoog. Met de fysiotherapeut kun je een oefenprogramma op stellen zodat de vitaliteit weer opgebouwd wordt. Ook adem - en ontspanningsoefeningen kunnen uitkomst bieden en voor stress vermindering zorgen. Een logopedist kan helpen met spraak, taal en slikproblemen na een corona besmetting. Daarnaast is het mogelijk thuiszorg uit breiden met particuliere tthuiszorg die tijdelijk extra kan ondersteunen met de dagelijkse verzorging, maar ook kan bijstaan in hand - en spandiensten om het herstel na corona te bespoedigen.